четвер, 25 лютого 2016 р.

Українську мову знай,гарно й чемно розмовляй


Мова - це наша неоціненна спадщина, з нею ми не розлучаємося протягом усього життя. Ми спілкуємося один з одним, розмовляємо, пишемо листи, читаємо книги. Не можна бути байдужими до того, як ми користуємося мовою, як висловлюємо свої думки, як цінуємо рідне слово. Звичайна людина вживає в середньому до 4 тисяч слів. То ж хай слова будуть із справжньої мовної криниці: чисті, красиві, образні. Українська мова - наймелодійніша і найбарвистіша у світі! Це мова нашого народу, це мова, котрою ми спілкуюємося. Неможливо передати словами усі барви рідної мови - її треба чути, вивчати, знати. Бо народ живе, поки живе його рідна мова.
На мовознавчий квест "Українську мову знай,гарно й чемно розмовляй" до бібліотеки завітали учні 4 -го класу СШДС "Ясочка". Учні розділилися на дві команди. Виконували завдання, співали пісні, розгадували ребуси,  шукали відповіді на завдання в інтернеті. В кінці квесту потрібно було скласти  слова "ЧИТАЧ" та "КНИГА". Нам дуже приємно було отримати в подарунок малюнок  від дітей.Також ознайомилися з книжково-ілюстративною виставкою "Прозора й чиста, як гірська вода, то України мова барвінкова".

середу, 24 лютого 2016 р.

Талант і мужність славетної дочки України

25 лютого 145-та річниця від дня народження видатної української письменниці Лесі Українки. Творчість Лесі Українки багата й різноманітна. Її поезія свідчить про велику любов до рідної землі, вболівання за долю свого народу. Для своїх найменших читачів Леся Українка написала чимало віршів і казок, які об'єднала в цикл "В дитячому крузі". На літературне свято   "Талант і мужність славетної дочки України"до нашої бібліотеки завітали учні  ліцею № 310. Слухали цікаву  розповідь бібліотекаря про життєвий шлях Лесі Українки, декламували вірші поетеси, інсценували фрагмент  з "Лісової пісні", відповідали на запитання вікторини " Дитинство Лесі Українки". Ознайомилися з книжковою виставкою "Хотіла я б піснею стати..."

вівторок, 23 лютого 2016 р.

Хотіла я б піснею стати...

       Довго щирими сими словами
     До людей промовлятиму я…
 Л.Українка

"Хотіла я б піснею стати ..." - книжкова виставка в нашій бібліотеці, присвяченна 145-річчю з дня народження  видатної української поетеси Лесі Українки.  

 Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібілотеки: 
1. Гоян Я.П. Милий, ти душу дав мені...": Про "Лісову пісню" Лесі Українки: Есе. - К.: Веселка, 2006.- 55 с.
2. Горянич М. Леся Українка і я: оповідання. - К.: Гамазин, 2011. - 48 с.
3. Костенко А. Леся Українка - К.: А.С.К., 2006. - 512 с.
4.  Степанишин Б.І. Дивоцвіт України :  Леся Українка в школі. - Р.: 1997.
5. Леся Українка Бояриня : Драм. поема. - К.: "Богдана",2006. - 80 с.
6. Леся Українка Вибране. - К.: Школа, 2003. - 367 с.
7. Леся Українка Вірші та поеми. - К.: Валес, 2008. - 296 с.
8. Леся Українка Горить моє серце. - К.: ВАТ "Видавництво  "Київська правда", 2006. - 464 с.
9.  Леся Українка  Лісова  пісня. -Д.: ТОВ ВКФ "БАО", 2007. - 320 с.
10. Леся Українка На крилах пісень . -К.: Веселка, 1994.-128 с.
11. Леся Українка Хвилі моєї туги. -Л.: Каменяр, 1991. - 118 с.

Леся Українка: цікаві факти про письменницю

1. Леся Українка вільно розмовляла українською, російською, польською, болгарською, німецькою, французькою та італійською мовами, добре знала латинь, перекладала з давньогрецької, німецької, англійської, французької, італійської та польської мов, хоч і не вчилась в школі. ЇЇ навчала мати (Олена Пчілка) і приватні вчителі.

2. Леся дуже любила музику й мала великі здібності до гри на фортепіано. Вона не могла їх розвинути через хворобу кісток. Але мала дуже гарний слух і голос. 220 народних мелодій записано з її голосу.
3. Перебуваючи в Сан-Ремо (Італія) в 1902 – 1903 р.р., Леся Українка вела листування з Феліксом Волховським у Лондоні та Михайлом Кривинюком у Празі. Темою листування було видання нелегеальної літератури, з якої до нас дійшов переклад «Казки про царя Семена».
4. В червні 1906 р. Леся Українка була обрана до правління київської «Просвіти», де вона опікувалась бібліотекою. Ця її діяльність уже в листопаді 1906 р. звернула на себе увагу царських жандармів, які її згодом арештували (17 – 18 січня 1907 р.), а в подальшому – і закрили саму «Просвіту».
5. Практично з народження її переслідували важкі хвороби. Одна з них коксит, дуже прикра форма туберкульозу кісток, через яку терпіла нестерпні болі. В 1899 року, коли в Берліні їй було зроблено вдалу операцію, Леся змогла нарешті ходити відносно вільно. Згодом лікувалась в Єгипті 1909 – 1910, 1911, 1912 – 1913 років. через іншу хворобу – важку форму туберкульозу нирок. Кліматичне лікування допомагало хоч натрохи спинити прогресуючу хворобу.

6. У стані крайнього виснаження від поганої роботи нирок Леся згасла на 43-у році життя у містечку Сурамі в Грузії. А приїхала вона в Сурамі разом зі своїм нареченим Климентом Квіткою у вересні 1903 р. Кльоня, як вона його лагідно називала, страждав від сухот, вона — від туберкульозу кісток. Навіть сьогодні ці хвороби вважаються тяжкими, а тоді були невиліковними. Тож пара знала справжню ціну життю, коханню і часу
7. На честь Лесі Українки названий астероїд «2616 Леся» (2616 Lesya), який відкрили 28 серпня 1970 року. 
Мало хто знає, але в останні роки життя очі Лесі Українки набули надзвичайного блакитного кольору. Цікаво, що до того вони не мали настільки інтенсивного забарвлення. Цей факт дійсно дивував всіх довкола, адже очі поетеси були наче неземні. Про це згадує у своїх спогадах Лесина сестра Ісидора Косач-Борисова. 
Джерело: http://www.discoverukraine.com.ua/7-відомих-та-невідомих-фактів-про-лесю-у/

Небесня сотня - герої нашого часу

Сьогодні ми зібралися в бібліотеці, щоб вшанувати пам’ять загиблих на Майдані .Представник суспільної благодійної організації "Культура і суспільство" пані Тетяна., яка була свідком тих подій на Майдані ,розповіла про Героїв України, котрі не жалкуючи свого життя, виборювали свободу рідної землі, поділилася особистими спогадами та враженнями . Учні 8-х класів  уважно слухали, ставили свої запитання. Також пролунали вірші та пісні, присвячені Небесній сотні.Але герої не вмирають! Вони завжди будуть в наших серцях . Героїчна Сотня, зробивши перший крок, журавлиним ключем полинула у вирій вічності, ставши нашими Ангелами-Охоронцями на небі.
 В пам’ять про полеглих за майбутнє України у нашій бібліотеці представлена виставка-вшанування «Душу й тіло ми положим за нашу свободу...».