суботу, 28 січня 2017 р.

Понад Крутами пам’ять у сурми сурмить


      Сніги, сніги... Вихрить завія.
Над Києвом вітрюга віє,
   Мов дихає пітьма сторіч...
     Та світиться майдан Софії –
Юнацтво сповнене надії,
     Іде до Крут в січневу ніч...
                               М. Щерба
                29 січня - День пам’яті героїв Крут.
      У довгій, тисячолітній історії українського народу є багато геройських сторінок. 29 січня українська спільнота вшановує пам’ять синів українського народу, що  загинули в бою під Крутами. На жаль, історія України багата на сумні, трагічні події. Багато гідних українців віддали за волю  найдорожче – ЖИТТЯ. Наш обов’язок зберегти та передати наступним поколінням пам’ять про Героїв Крут, 
 Як сніги покривають землю,
Як нам білим встелять путь,
Спом’янемо тую славу,
Що осталась нам з – під Крут.
                     Народна пісня
       До цієї трагічної дати працівники бібліотеки підготували  виставку-реквієм "Понад Крутами пам’ять у сурми сурмить" .

                Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібілотеки:

1. Бурсак Ф.Т. Балада про русалку Квітину та козака Антона. -К.: ЗАТ "Віпол",2007.- 96 с.
2. Кільпякова О. На Аскольдовій могилі - український цвіт... // Журавлик. - 2013.- № 1. - с. 11.
3. Сорока Ю.В. Бій під Крутами. - К.: Золоті ворота, 2013.- 120 с.
4. Лобовик І. Батуринский шлях: Вірші, драматична поема.- К.: Яблуко, 2004.- 80 с.
5. Український садочок.: Читанка. Кн.1. - К.: Смолоскип, 1997. - 312 

четвер, 19 січня 2017 р.

На шляху Соборності України

    День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту воз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, воно відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. 
   На патріотичну годину "На шляху Соборності України" до нашої бібліотеки завітали учні 2 класу ліцею 310 "Творчість". Бібліотекар розповіла дітям про історію виникнення  дня Соборності, значення цього свята в житті українців.Учні підготували поетичну композицію. А хлопчик Ваня прочитав вірш  присвячений Україні, який написав сам. Також діти ознайомилися з книжково - ілюстративною виставкою "Соборність держави - єднання народу".

Вінні-Пух та всі, всі, всі…

18 січня виповнюється 135 років  від дня народження А. Мілна.
Алан Александр Мілн (англ. Alan Alexander Milne, нар. 18 січня 1882, Лондон — пом. 31 січня 1956, Хартфілд, графство Східний Сассекс) — англійський дитячий письменник, творець Вінні Пуха.
Мілн навчався у приватній школі, що належала його батькові, а одним з його вчителів був Герберт Уеллс.
Алан Александр Мілн до появи книг про Вінні-Пуха співпрацював з англійським гумористичним журналом «Панч», і вважався досить відомим драматургом, який писав серйозні п’єси для дорослих. Однак після Вінні-Пуха Мілна стали сприймати виключно як дитячого письменника, що сам автор вважав образливим і несправедливим. Історія одного з найвідоміших казкових персонажів XX століття Вінні-Пуха почалась 21 серпня 1921 року, коли письменник Алан Александр Мілн подарував своєму синові Крістоферу Робіну плюшевого ведмедя на день народження. Крістоферу Робіну в цей день виповнився один рік.

П’ятачок насправді був іграшкою Крістофера Робіна, подарованою сусідами, а віслючок Іа-Іа, як і сам Вінні, був подарований батьками. Ця іграшка була позбавлена ​​хвоста самим Крістофером Робіном в процесі ігор, що і послужило приводом для Мілна-старшого зробити віслючка самим похмурим і сумним героєм. Кенга з Ру і Тигра, які в оповіданнях про Вінні-Пуха з’являються дещо пізніше, були куплені батьками Крістоферу Робіну вже спеціально, щоб урізноманітнити історії. Єдиними, кого у Крістофера Робіна не було, були Сова і Кролик, саме тому вони в історіях постають як реальні звірі, а не як іграшки. Мілн ніколи не читав книг про Вінні-Пуха Крістоферу Робіну. Він вважав за краще виховувати сина на творах свого улюбленого Вудхауза. Крістофер вперше прочитав вірші і розповіді про ведмедика тільки через 60 років після їх появи.

        До 135 - річчя від дня народження Алана Александра Мілна наша бібліотека презентувала книжкову виставку "Вінні-Пух та всі, всі, всі…"


Джерело :
http://dovidka.biz.ua/alan-miln-tsikavi-fakti/ Довідник цікавих фактів та корисних знань

вівторок, 17 січня 2017 р.

ТРК Київ

     В прямому ефірі телеканалу Київ анонсували зустріч з сучасним українським письменником Іваном Андрусяком " Стефа,  або Новорічні дива".

Соборність держави – єднання народу

  22 січня Україна відзначає День Соборності. День Соборності України – свято, що відзначається щороку в день проголошення Акту воз’єднання Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки, воно відбулося 22 січня 1919 року на Софійській площі в Києві. 22 січня 1919 року - день ухвали Акту Злуки Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республік. 
Новий етап боротьби за соборність та свободу розпочався у 90-х роках, зокрема, саме 22 січня 1990 року було організовано «живий ланцюг» від Києва до Львова, який став однією з ланок, що наближали час до нового проголошення незалежності України.

    Боротьба українського народу за соборність своїх земель – одна із важливих сторінок нашого минулого. Слово «соборність» включає в себе єдність і згуртованість. У ньому ми чуємо слово «собор». Собор душі є у кожного із нас. Берегти його означає слідкувати за своїми думками, діями, вчинками. Одним із головних завдань собору душі є знати і пам’ятати свою історію.День Соборності - це нагадування про те, що сила нашої держави - в єдності українських земель. Сьогодні ми віримо, що територіальна цілісність України, скріплена кров'ю мільйонів незламних борців, навіки залишатиметься непорушною.
      "Соборність держави - єднання народу" саме під такою назвою в читальному залі нашої бібліотеки підготована книжково-ілюстративна виставка. 
      Запрошуємо всіх, кому не байдужа  історія нашої держави, до бібліотеки ознайомитися з книжково- ілюстративною виставкою.
                          Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібілотеки:
  1. Грушевський М.  Ілюстрована історія України. - Д.: ТОВ ВКФ "БАО", 2006. - 736 с.
  2. Нартов В.В. Історія України з давніх-давен до сьогодення. - Х.: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля", 2006. - 352 с.
  3. Україна - Х.: Фоліо, 2006. -463 с.
  4. Хмара С. І.  Дорогою до мрії. - К.: Фенікс, 2005. - 628 с.
  5. Хрестоматія з історії України. - К.: КНТ. 2007. - 520 с.
  6. Що? Як? Чому? Світ моєї України. - Х.: Сінтекс, 2003. - 160 с.

понеділок, 16 січня 2017 р.

Стефа, або Новорічні дива

В нашій бібліотеці відбулася зустріч з одним із найулюбленіших письменників дітвори  - Іваном Андрусяком.Твори Івана Андрусяка постійно користуються попитом серед читачів бібліотеки, бо вони захоплюють і сюжетом, і мовою, і незвичайними героями. На зустрічі діти мали змогу безпосередньо поспілкуватись з улюбленим письменником і дізнатись: хто такі Стефа і Чакалка? Кого боїться Чупакабра? Коли випадає Третій сніг? – та обговорити багато інших захоплюючих питань. Письменник розповідав, як народилися герої його історій, зачитував уривки з творів та показував, як художники проілюстрували його книжки.А ще   письменник звернув увагу дітей на чорного дрозда , який залишився зимувати біля бібліотеки. Діти брали  участь в автограф та фото сесіях.Сподіваємось, що зустріч з Іваном Андрусяком залишила в дитячих серцях тепло і радість від спілкування, бажання прочитати ще більше творів сучасної української літератури для дітей.