вівторок, 20 жовтня 2015 р.

Студентська непокора: 25 років потому

25 років тому відбулася акція протесту та голодування,кампанія широкомасштабних акцій ненасильницької громадянської непокори,так звана Револю́ція на грані́ті (або Студе́нтська револю́ція на грані́ті),що була організована студентською молоддю у Києві на площі Жовтневої революції (нині – Майдан Незалежності) і тривала з 2 по 17 жовтня 1990 року. Вона дала поштовх демократизації тогочасного українського суспільства. Студенти-мітингувальники «кинули» життя і здоров’я на київський холодний граніт.Всього упродовж Революції голодувало близько 150 осіб, ще стільки ж допомагали. 
На захист студентів стали як прості кияни, які несли теплі речі й чай, так і багато українських діячів. Так, Олесь Гончар повністю підтримав вимоги студентів.
 Це був масовий рух за ідеї незалежності України. «Революція на граніті», що була повністю організована силами студентства, не мала на той час аналогів у всій Європі, адже «оксамитові революції» у Східній Європі у 1989 році проводили зріліші політики. Ці акції та голодування відіграли важливу роль у становленні незалежності України.

Немає коментарів:

Дописати коментар