понеділок, 14 січня 2019 р.

Щедрий вечір – добрий вечір


 Щедрий вечір, добрий вечір-

І дорослим, і малечі! 
Щастя, радості, любові, 
Щоб завжди були здорові
І багаті, і веселі
І надворі, і в оселі. 
Щоб Господь оберігав, 
Вам усе потрібне дав, 
         Щоб ви квітли з кожним кроком,  
       Отже всіх вас з Новим роком!

    Свято в українських народних традиціях завжди займало провідну роль. Усі свята календарного року пов'язані з господарським життям та побутом українців. Кожне з них має свої особливості, традиції та обряди. 
   Свято Меланки відмічають напередодні Нового року, 13 січня, ще його
називають Щедрим вечором або Щедрою кутею. Щедрувати дівчата могли лише під вікнами будинків і то лише до закінчення Щедрого вечора, тобто до опівночі. Цього дня також водять «козу». Парубки співають, а «коза» (хлопчик у вивернутому вовною назовні кожуху), пританцьовує, кумедно показуючи кожну дію. Та головні на Щедрий вечір навіть не забави, а щедрування – співані побажання щастя господарю та всій його родині!
  14 січня   святого Василія Великого, покровителя хліборобства (Новий рік за старим стилем).
Головний обряд цього свята – засівання. Зерно є символом нового життя, тому, заходячи в хату, її обсипають саме ним. Засівають хлопці, бо дівчатам цього робити не можна. При цьому примовляють: «Сієм, сієм, засіваєм, з Новим роком вас вітаєм! Сійся, родися жито, пшениця, усяка пашниця!»
  
        До бібліотеки  на святкування   Маланки та Василя завітали учні 6-б класу 54 школи. Діти заглянули в історію виникнення свят, згадали традиції щедрування. А яке ж  свято без ігор, конкурсів,  вікторин, ворожінь. Тому протягом заходу лунали  щедрівки та побажання.  Свято було переповнене  радістю, веселим настроєм та щирим сміхом.
Сію-вію-посіваю
З Новим Роком Вас вітаю
Сію щедро із долоні
По долівці по ослоні
Засіваю Вашу Xату
Будьте радісні й багаті
Сію густо перехресно
На добробут Людям Чесним
Промовляю з кожним кроком
З Новим Щастям з Новим Роком! 
 Бажаємо всім злагоди і миру!

Немає коментарів:

Дописати коментар