середа, 2 серпня 2023 р.

Барви літа

      Ми хочемо вас познайомити з Бругмансією ароматнною (Brugmansia suaveolens) — чарівною красунею , квіткою, яка дійсно незвичайна та квітує на нашій бібліотечній  клумбі. За зовнішнім виглядом нагадує дурман, але відрізняється від нього квітками, які дивляться донизу. А ще через ароматні квітки, що нагадують формою великі грамофончики, бругмансію називають золотим дурманом або ангельською трубою. Іноді рослину називають «труби янгола». Звучне ім'я уродженка Південної Америки отримала завдяки невтомному ботаніку з Нідерландів — Себальду Брюгмансу. Саме він колись помітив величний чагарник у непрохідних джунглях і зробив все, щоб цією красивою рослиною могли милуватися інші. 
    У висоту бругмансія деревоподібна в середньому може виростати до 5 метрів. Листя у бругмансії велике, цілокрає, овальне, з чітко вираженими жилками і хвилястими берегами, до 50 см в довжину. Цікаво, що листя росте двома ярусами: перший ярус – витягнуте листя з рівними берегами, другий – листя менше, але з рельєфними берегами. Трубчасто-дзвонові запашні квітки бругмансії досягають гігантських розмірів – до 20 см у діаметрі і до 50 см у довжину. Забарвлення квіток різноманітне – зелене, жовте, рожеве, персикове, помаранчеве, червоне, кремове, дво- і триколірне, причому квітки однієї і тієї ж рослини можуть відрізнятися за кольором.
     Трубчасті квітки швидко відцвітають, але на зміну їм відразу з'являються інші. Цим видовищем можна насолоджуватися все літо. Тож, приходьте до бібліотеки, щоб помилуватися цими неймовірними квітами, а ще - різнокольоровими майорами та чорнобривцями.

Немає коментарів:

Дописати коментар