неділю, 28 жовтня 2018 р.

Halloween – час чаклунів, чудес та жахів


  Наближається одне з найбільш страшних свят, а саме Хеллоуїн. Світ його святкує у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Традиція святкувати Хеллоуїн зародилася дуже давно. Кольорами Хеллоуїна визнано чорний, що символізує смерть і темряву ночі, і помаранчевий - символ збору врожаю в році, що минає.
      Але саме свято відзначається у різних країнах по-різному.
Так, наприклад, у Німеччині люди не уявляють його без замку Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння.  За повір'ями, саме в переддень Дня Всіх Святих привид господаря цього замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі.

    У США Хеллоуїн – одне з найулюбленіших свят, що за популярністю ледве поступається навіть Різдву. У ніч з 31 жовтня на 1 листопада на вулицях міст можна побачити натовпи як дорослих, так і дітей, переодягнених у відьом, привидів та іншу нечисть.
      Щодо Європи, то тут Хеллоуїн, як правило, минає у сімейному форматі. Будинки прикрашають традиційними омелою, вересом і, звичайно ж, гарбузами. Діти вбираються в костюми, ходять по сусідських будинках, вигукуючи: «Treat or trick!» – «Пригощай або пошкодуєш!» – і отримують в подарунок солодощі.

       В Іспанії все по-іншому. До того ж і називається тут свято по-своєму - Ель Діа де лос Муертос (День мертвих). Іспанці вірять, що в ці дні всі покійні повертаються на землю. Крім Іспанії, таке повір’я і подібні традиції святкування у всіх іспаномовних країнах Латинської Америки.
          Батьківщиною свята по праву вважається Ірландія. Тут раніше вирізали символ свята - Джека - зі звичайної картоплі, а в святкову ніч надягали на себе костюми, лякали  сусідів,  йшли на вечірки і збирали цукерки. Дуже популярна в цей день гра в «Снап-яблуко»: яблуко підвішується на дереві або дверній рамі, а потім учасники гри намагаються підстрибнути і відкусити від нього шматок.
                         Ось такі традиції святкування Хеллоуїна, а як ви святкуєте це свято?
        А ми пропонуємо Вашій увазі книжкову виставку-інсталяцію"Halloween – час чаклунів, чудес та жахів" для тих, хто любить містику, а також просто чарівні і захоплюючі історії.                                                                        Чекаємо Вас!
              
                             Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібліотеки:

1.                  Домовые, русалки и другие загадочные существа. – Х.: Клуб семейного досуга, 2015.
2.                  МаєрС. Сутінки. – К.: КМPublishing, 2010.- 386 с.
3.                  По А. Чорнийкіт. – К.: Дніпро, 2001. – 368 с.
4.                  Росс С.  Страшні та жахливі. –Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2003. – 48 с.
5.                  Росс С. Відьми. – Х.: Веста: Видавництво «Ранок», 2003. – 48 с.
6.                  Стокер Б.  Граф Дракула. –Х.:  Школа, 2006.
7.                  Тайны загробного мира. Духи, привидения, голоса. – Х.: Клуб семейного досуга, 2014.
8.                  Шеллі М. Франкенштейн ,абоСучасний Прометей. – Х.:  Школа, 2006.- 490 с.
                                                                        

                                                                                                                               Джерело : інтернет-ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар