четвер, 13 грудня 2018 р.

Кличемо вас на вечорницях гуляти, Андрія справляти, Калиту кусати, на дівочу долю ворожити

        13 грудня – одне з великих та улюблених свят українського народу – день святого Андрія Первозданного або, як у народі називають, свято Калити. Однією зі спадщин українського народу є звичай ворожити у ніч на Андрія.  Родзинкою свята було кусання калити, тому обирали пана Калитинського та пана Коцюбинського. Цей обряд проходив цікаво. Хлопці азартно підстрибували, щоб відкусити коржа, а дівчата їх смішили, який хлопець розсміється, того вимащують сажею. Дівчата і хлопці співали пісень.
    Здавна існувала у нашого народу ще одна чудова традиція -вечорниці. Віддаючи шану минулому, беручи усе найкраще у наше сьогодення, на вечорницях відроджується усе найдорожче, що є у народу: його мова, пісня, історія.
      Сьогодні в бібліотеку на Андріївські вечорниці заглянули учні 5 класу 52 школи. 
    Присутні мали можливість повернутися у минуле, щоб відчути красу і поезію давніх звичаїв і обрядів, стати учасниками одного з чудових свят української молоді і довідатись, як проходило це свято. Дівчата ворожили, хлопці  показували свою кмітливість, спритність, винахідливість, як в конкурсах, так і  в кусані Калити. А ще співали пісні.


                                                                    
   

Немає коментарів:

Дописати коментар