пʼятницю, 2 грудня 2022 р.

«Мандрівний філософ»

        3 грудня виповнюється 300 років від дня народження Г.С. Сковороди.  Проте голос його не стихає, а все дужчає. Його заповіді справедливості, добра, людяності, працьовитості знаходять відгук і в наших серцях.   Ще за життя Сковороду називали «українським Сократом», або «українським Горацієм», адже він значно розвинув в Україні філософію, літературу та педагогіку. У своїх творах Сковорода оспівував природу України, її працьовитих людей, прагнення до щастя й волі, висміював панів. А ще він проголосив людину та її волю найвищою цінністю.  На жаль, за життя автора не було надруковано жодного його твору. Проте сковородиніські поезії швидко поширювалися Україною вустами читачів, які самі шукали поета, масово читали та цитували його твори, переписували рукописи та пропагували їх. Про Григорія Сковороду у  своїх творах згадував навіть Тарас Шевченко: “Кругом листочки обведу та й списую Сковороду”.                                                           Не маючи сім’ї, власного пристанища й постійного прибутку, Григорій Савич перебував у самій гущі народу. Він обрав долю мандрівного філософа й протягом 25 років побував у багатьох містах і селах України, проповідуючи свої ідеї та світогляд.  Автор жив то в одних, то в інших знайомих селян чи дрібних шляхтичів по селах, на пасіках, в лісах, степах. Там писав свої філософські праці та художні твори. Все майно Сковороди вміщалося в торбі: найпотрібніші речі, рукописи, книжки, крім того за поясом він мав сопілку, в руках — посох, на плечах — селянську свиту. 

        Через пісні, кантати і псалми Григорій Сковорода викладав свої філософські погляди, таврував соціальне зло, прославляв природу та волелюбність людини.

         Найславетніша фраза митця «Світ ловив мене, та не впіймав»  на його ж прохання була закарбована на хресті над його могилою. Світ дійсно не зміг спіймати Сковороду, але сьогодні ми можемо знайти безліч його відображень в мистецтві, музиці, живописі, скульптурі, а також у кінематографі. На честь філософа навіть дали назву астероїду – «2431 –Сковорода».

         Пропонуємо вам прочитати найвідоміші афоризми автора.

                  Афоризми від  Г. Сковороди :

  1. Бери вершину і матимеш середину.
  2. З усіх утрат втрата часу найтяжча.
  3. Коли не можу нічим любій Вітчизні прислужитися, в кожному разі з усієї сили намагатимуся нікому ні в чому не шкодити.
  4. Більше думай і тоді вирішуй.
  5. З видимого пізнавай невидиме.
  6. Не той дурний, хто не знає… але той, хто знати не хоче.
  7. Хто соромиться визнати недоліки свої, той з часом безсоромно виправдовуватиме своє невігластво, яке є найбільшою вадою.
  8. Хто швидко приліплюється до нової думки, той швидко від неї і відпадає.
  9. Життя наше – це подорож, а дружня бесіда – це візок, що полегшує мандрівникові дорогу.
  10. Чисте небо не боїться блискавки та грому.
  11. Що швидко запалюється, те раптово гасне.

Немає коментарів:

Дописати коментар