неділя, 28 квітня 2024 р.

З Чорнобиля несеться чорний вітер і чорний біль торкається сердець

26 квітня 1986 року – день найбільшої в історії людства техногенної катастрофи. Під час експерименту на 4-му реакторі Чорнобильської атомної електростанції сталися два вибухи. В атмосферу Землі вирвалась хмара радіоактивного пилу. Вітер поніс на північний захід небезпечні радіоактивні ізотопи, які осідали на землю, проникали у воду. В результаті аварії на Чорнобильській АЕС було викинуто в 100 разів більше радіації, ніж від ефекту атомних бомб, скинутих на Хіросіму і Нагасакі в 1945-у році. Ядерні дощі пройшли так далеко, що дійшли навіть до Ірландії. Витік радіації пофарбувала ліс, що знаходиться неподалік, в яскраво рудий колір. З тих пір йому дали назву «Рудий ліс». Багатоденну пожежу намагалися загасити сотні пожежників і працівників аварійних служб. Багато з них згодом померли від променевої хвороби. Понад 100 тисяч жителів найближчих населених пунктів було евакуйовано після аварії. 
 Пам'ятаймо Чорнобиль, пам'ятаймо тих, хто став жертвою найбільшої катастрофи в історії ядерної енергетики. Пам'ятаймо про тих, хто віддав своє життя, щоб уникнути ще більшого поширення радіації та захистити нас від масштабних наслідків цієї трагедії.Пам'ятаймо про мільйони людей, які відчули на собі наслідки Чорнобильської катастрофи, про тих, хто був змушений покинути свої домівки та міста, про тих, хто працював на ліквідації наслідків та ризикував своїм життям.
Для тих, хто хоче дізнатися більше про Чорнобильську катастрофу- запрошуємо до бібліотеки, відвідати нашу виставку "З Чорнобиля несеться чорний вітер і чорний біль торкається сердець".
                                                                         

Немає коментарів:

Дописати коментар