середу, 22 квітня 2020 р.

Земля моя – планета чарівна


   22 квітня відзначається Всесвітній день Матері-Землі – найбільше міжнародне екологічне свято! День Землі – це символ єдності, усвідомлення, що тільки об'єднаними зусиллями людство може боротися з глобальними екологічними та існуючими соціальними проблемами.Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х роках, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища.
      Ні для кого не секрет, що Земля – це  колиска людства. Вона носить на собі океани, хмари, джерела, пускає в небеса птахів, вбирає в себе всі сніги й дощі, дає всьому життя. Наше спільне щастя – жити на планеті Земля, у цьому дивосвіті природи. Її краса не може не бентежити душу. Напевно зараз ні для кого не секрет, що наша планета знаходиться на порозі екологічної катастрофи,  Сьогодні вже мова йде не про те, щоб змінити життя, а щоб його врятуватиадже, як сказав П.І. Чайковський: «Природу потрібно берегти, як ми бережем саме життя». Ми вже звикли до висловів «екологічна небезпека», «екологічна катастрофа», але, чи знаєте ви, що вони означають?  Екологі́чна проблема — це зміна природного середовища, що веде до порушення структури і функціонування природних систем і призводить до негативних соціальних, економічних та інших  наслідків.

     В цей день кожен житель планети може внести свій маленький вклад у справу захисту та відновлення довкілля: очистити від сміття берег улюбленої річки, посадити дерево, хоча б на один день відмовитись від користуванням автотранспортом. 
    Радійте природі! Любіть ви природу! Хай квітне Земля від роду до роду!

               Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібілотеки:
  1. Ленц Н. 1000 таємниць планети Земля. - К.: "Школа",2002.- 216 с.
  2. Пеллант К. Надра Землі. -К.: Країна Мрій, 2007. - 48 с. 
  3. Сиротенко А. Моя планета - Земля. - Х.:Веста,Видавництво "Ранок",2006. -128 с.
  4. Таємниці природи: дит.енцикл. -К.: Школа,2003. - 416 с.
  5. Твоя планета Земля: Кн. для читання про природу для мол. школярів.- К.: Інтерпрес ЛТД,1998.- 352 с.
  6. Чанцелор Д. Планета Земля. - К.: Країна Мрій, 2006. - 49 с. 
  7. Червона книга України. Вони чекають на вашу допомогу. -Х.: Торсінг плюс, 2008. - 384 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар