четвер, 23 квітня 2020 р.

Паперовий скарб

"Книжка є альфа й омега будь-яких знань, початок початків кожної науки"    
                                                      С.Цвейг
   23 квітня Всесвітній день книги та авторського права, яке відзначають у 190 країнах світу. Це свято насамперед для авторів, видавців, бібліотекарів, вчителів й усіх тих, хто причетний до книжної справи. Вперше його відсвяткували в 1996 році в Каталонїї, що в Іспанії, де вже понад 80 років існує чудова традиція у День Святого Георга, дарували троянди і книги тим, кого любиш.  Однією з причин для вибору саме цієї дати послужило те, що багато відомих письменників народились або померли саме 23 квітня.  
   Гарна книга- це ковток води для спраглого, це друг і порадник. З її героями можна помандрувати у різні кінці світу, побувати у минулому та майбутньому,  навчитися розрізняти добро і зло, можна запобігати помилкам, а можна й просто насолоджуватися словом, яке дуже часто лікує душу людини.  Пропонуємо вам цікаві факти про книги та читання:
  • У минулі часи книги розташовувалися на полиці по-іншому: корінцем до стіни.
  • Китайський енциклопедичний словник нараховує 5113 тома.
  • Найбільша у світі книга була написана у 1832 році у Лондоні. Вона називається «Пантеон англійських героїв», її довжина – 5,7 метрів. Розмір літер цієї книжки становить 15 см.
  • Найменшою книгою в світі є «Кобзар», яка створена українським майстром М. Сядристим. У книжці 12 сторінок і на кожній по 8 віршованих рядків. Сторінки настільки тонкі, що перегортати їх можна лише кінчиком загостреної волосини. Зшита книжка павутиною, а обкладинка зроблена з пелюстки безсмертника. Через мікроскоп можна прочитати його поезії.
  • Найважчою у світі книгою вважається географічний атлас, що зберігається в Британському музеї в Лондоні. Він має у висоту більше одного метра і важить 320 кг.
  • Найтовстіша у світі книга - англійський словник, що має 8600 сторінок.
  • Найдовше речення у світі було написане Віктором Гюго у романі«Знедолені»і складалось з 823 слів.
Рекомендуємо вам книгу  Порхун І." 27 причин читати книгу " в якій розповідається, чому читання й на сьогодні є популярним заняттям, розкрито таємниці привернення уваги школярів до мистецтва прочитання текстів. 
                             Рекомендуємо літературу,яка є у фондах бібліотеки:
  1. Порхун І. 27 причин читати книгу / І. Порхун. – Київ : Агентство по розповсюдженню друку, 2016. – 86 с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар