вівторок, 18 травня 2021 р.

"І на тім рушникові..."

       Вишиваний рушник - наш  оберіг, в орнаментах якого збереглися давні магічні символи. Він передається з покоління в покоління, про нього і досі ходять легенди, його оспівують в народних піснях..                                      Що ми знаємо про рушник?

  • Рушники бувають різні за призначенням. Від цього залежить і їхній зовнішній вигляд, величина, тканина, з якої вони виготовлені, орнамент тощо.  
  •  Колись без вишитого рушника не обходилось жодне свято в родині.
  •  Рушником накривали хліб на столі, він супроводжував людину протягом усього життя – і в радості, і в горі, був найдорожчим подарунком матері в дорогу синові, як пам'ять про дім, побажання щасливого майбутнього в житті. Важливі події в житті народу ніколи не обходилися без рушників. Недарма його прославляли Тарас Шевченко, Павло Тичина, Андрій Малишко.

        Вишитий рушник - неоціненний скарб, в хрестики якого вкладено багато тепла, любові, радості, які примушують завмирати серце і тішити душу. До Дня вишиванки бібліотека підготувала виставку-інсталяцію «І на тім рушникові…», на якій представлені старовинні   рушники. Запрошуємо всіх шанувальників українського народного мистецтва ознайомитися з експозицією.

Немає коментарів:

Дописати коментар