вівторок, 4 травня 2021 р.

«Стоп булінг!»

     4 травня – Міжнародний день протидії булінгу. Цей день присвячений боротьбі з однією з найбільш поширених проблем, з якими доводиться зіштовхуватися учням, вчителям і батькам у всьому світі. Цькування з боку однолітків є однією з найбільш поширених причин суїциду серед дітей і підлітків.За даними ЮНІСЕФ, майже 70% дітей по всьому світу потерпають від цькування з боку однолітків. Водночас Україна посідає 4-е місце серед європейських країн з найвищим рівнем булінгу. Пропонуємо вашій увазі книжки , які допомагають долати булінг.

Гридін С. Не такий. - Л.:Видавництво Старого Лева,  2015.
 Повість для підлітків, які шукають себе.  У творі підняті проблеми, які стосуються формування підлітка в соціумі, в сім’ї, у колі однолітків. Основа сюжету – це розповідь про те, як Денис Потапенко створив сам себе за допомогою сили волі, занять спортом та бажання змінитися. Випробування, які проходить підліток, загартовують його, змушують шукати вихід із складних життєвих ситуацій.

Корнієнко Т.Г.  Недоторкана. Психологічна казка.- К.: Час майстрів, 2017.-104 с.                                                                                                                   Головна героїня повісті – восьмикласниця Алевтина Диряєва страждає від панічного страху перед брудом та бактеріями, через що з неї знущаються однокласники. Все змінюється одного дня, коли Аля закохується в Івана Романова. До речі, саме цей хлопець має план, як вилікувати Алю. Книга має неочікувану щасливу розв’язку.

Нестлінгер К.  Обзивають мене Мурахоїдом. - В.: Теза, 2007. - 221 с.                 Тезі має великий ніс, мишачі очиці й крихітне підборіддя. Їй важко звикнути, що всі глузливо обзивають її Мурахоїдом. Через це дівчинка замикається в собі. Однак, це не заважає їй втрапляти в кумедні ситуації й пригоди.


Нікуліна А. Сіль для моря, або Білик Кит. - Х.: Віват,2019.-224 с.                 Чотирнадцятирічна Ліза не знаходить спільної мови ні з батьками, ні з однолітками. По-справжньому вона живе лиш у віртуальному світі соц. мереж, де хлопець із красивим ніком Білий Кит. Ця історія про довіру,зневіру і про любов.



А.Аудгільд Сульберг Хто проти суперкрутих. - Л.: Видавництво Старого Лева, 2017.- 208 с.
 Це серія книг А.Аудгільд Сульберг.  У першій повісті «Хто проти суперкрутих» героїня потерпає від знущань однолітків, а особливо – від трійці крутелиць зі свого класу. Ця книга вчить не боятися бути собою й цінувати друзів, які підтримують за будь-яких обставин.

Чернієнко Ю. Помста. - К.: ВЦ "Академія",2019. - 160 с.
 Вона мріяла знайти друзів. Її серце шукало кохання.А її дні були переповнені сльозами від пережитих знущань. І настала мить, коли Міра наважилась поимститися тим, хто не давав їй змоги бути собою.


Шавлач А. Пампуха.  -К.: ВЦ "Академія",2018.- 144 с.
 Ганна пізнала всю гіркоту цькування (булінгу),самотності та незахищеності.І в цій ситуації вона зуміла змінитися й довела хто вона насправді.

Немає коментарів:

Дописати коментар