вівторок, 11 березня 2014 р.

То що ж таке патріотизм?

Насправді складно осмислювати такі абстрактні поняття як любов, чесність, відданість, патріотизм. Кожен з нас більш-менш розуміє їх значення, та все одно вкладає в них щось своє. Це не річ, яку можна побачити. Це щось невидиме, проте реально існуюче, те, що наповнює наше життя смислом, тим самим роблячи нас людьми.
Патріотичне почуття українця є емоційним аспектом національно-державницького світогляду. Воно включає почуття належності до своєї самостійної держави - України, повагу до історії свого народу, до своєї культури, мови, любов до рідної природи...
Можна виділити щонайменше три різновиди патріотизму.
  • Етнічний патріотизм, що грунтується на почутті власної причетності до свого народу, на любові до рідної культури, до власної історії тощо. Він започатковується природою як відчуття родовидових ознак народу, що є вродженими.
  • Територіальний патріотизм грунтується на любові до того місця на землі, до місцевості, ландшафту, клімату, де людина народилася.
  • Державницький патріотизм. Це державницький світголяд і державницьке почуття - вищий патріотизм, який грунткється на державній ідеології й пов'язується з поняттям громадянськості. Різні люди і різні народності на нашій землі йдуть до цього патріотизму різними дорогами, але приходять до спільного.

Немає коментарів:

Дописати коментар