пʼятницю, 11 січня 2019 р.

Фантастичний та чарівний світ Марії Приймаченко

        "Роблю сонячні квіти тому, що людей люблю, творю на радість, на щастя людям, щоб всі народи один одного любили, щоб жили вони, як квіти по всій землі..." 
                                     Марія Приймаченко
        12 січня виповнюється 110 років від дня народження Марії Овксентіївні Приймаченко- майстра українського «наївного мистецтва», яка через усе життя пронесла жагу творити, неминучу потребу ділитися своїми відкриттями з людьми. Вона належала до тих митців, які створювали неповторний світ власних образів, світ краси, мистецьки висловлювала ті почуття, що живуть в народі, в його фольклорі, в його думах.
       Народилася  художниця у селі Болотня на Київщині. У семирічному віці маленька Маруся тяжко захворіла. Діагноз невтішний – поліомієліт. В подальшому вона усе життя переживатиме страшні болі, не одну операцію і практично на всіх фото буде з милицями. За спогадами сучасників, саме неможливість сповна працювати в полі з родиною дала дівчинці вдосталь вільного часу, і вона почала малювати. Серйозно цим займатися Марія почала у 17-річному віці. Вона знайшла синюватий глей, яким розмалювала власну хату. Вчинок дівчини припав до душі усій околиці і незабаром її чекало перше замовлення. За розмальовку хати сусідів Марія отримала винагороду – порося. Згодом, саме воно допомогло усій її сім’ї вижити в голодні часи. Малювала Марія Приймаченко обома руками – як правою, так і лівою, але ніякої відмінності, якою рукою була намальовано картину, не помітно.
      За своє 89-річне життя художниця створила понад 650 робіт. Фантастичний світ Марії Приймаченко яскравий і розмаїтий: квіти, дерева, незвичайне птаство, заквітчані звірі, всіяне зорями небо із крилатими казковими істотами – все утверджує добро і підносить людську душу до щасливих висот. А її своєрідний мистецький стиль і неповторна колористика зачаровують і надихають. 
    Протягом життя художниці її картини відвідали експозиції Всесвітньої виставки у Парижі, численних республіканських показів мистецтв, а також побували у Варшаві, Софії, Монреалі, Празі.   
  Сьогодні наші відвідувачі також спробували себе в ролі митців і малювали казкових і фантастичних звірів та птахів, а також святкові квіти
         Пропонуємо вашій увазі декілька розмальовок, щоб і  ви змогли намалювати власну казку. Нехай фантазія поєднає на папері правдиве і казкове, як на чарівних малюнках Марії Приймаченко.      

Немає коментарів:

Дописати коментар