пʼятницю, 3 травня 2019 р.

Віночок вити – життя любити!

       Справжнє розуміння української культури неможливе без знання народних традицій та обрядів, без знайомства з національними символами і оберегами. Одним із таких символів-оберегів є український вінок - дівочий головний убір  здавна відомий на території України.  Всі вірили, що вінок ще й оберіг від болю голови, поганого ока. Тільки дівчина мала право його носити. І прощалася вона зі своїм дівочим вінком в останній день весілля.  Кожна квітка у вінку - це символ та оберіг. У народі цим рослинам приписували магічні особливості. Вважалося, вінок із живих квітів захищав дівчину від напасників. Крім того, народ вірив, що дівчина, маючи на своїй голові вінок, володіє чарами, якими вона могла карати кожного напасника. Навіть маленьким дітям мами одягали вінки, коли вони бавилися в садку чи в полі.
       У наш час  український віночок не втрачає своєї значущості. Молоді дівчата,  одягнувши вишиванку, часто прикрашають себе вінками із живих та штучних квітів. Традиції нашого народу відроджуються і підтримуються.

       На народознавчий калейдоскоп "Віночок вити – життя любити!" до бібліотеки завітали учні  2 класу школі № 54. Бібліотекар познайомила дітей з історією українського віночка, з його різновидами, розповіла які квіти і в якій послідовності в нього вплітають. А ще познайомила з  господарськими експонатами , які знаходяться в народознавчому куточку "ПОКУТТЯ" .

Немає коментарів:

Дописати коментар