четвер, 10 вересня 2015 р.

Слава Україні !

                           Історія походження вислову або гасла «СЛАВА УКРАЇНІ!»
Історики стверджують, що вислів «Слава Україні» з’явився у кінному полку так званих «Чорних Запорожців» – це була збройна формація армії УНР, яка діяла впродовж 1918-1920 років на теренах України, виборюючи її незалежність. Єдина різниця із сучасністю: дослівно вони вітались “Слава Україні!” – відповідь була “Козакам слава!” Також можна знайти інформацію, що за часів другого Гетьманату Павла Скоропадського використовували аналогічну фразу “Слава Україні! —" Гетьману слава!”
Таким чином на гасло “Слава Україні!” варіантів відповідей було декілька, але прижився один – «Героям Слава». Чому?
Почнемо з того, що обидві частини привітання з’явились неодночасно. Згідно з істориком Володимиром В’ятровичем, “Слава Україні” ввійшло до українського лексикону у 1920-х роках . Інформаційними просторами блукає уривок з книги Юрія Горліса-Горського, де він пише, що почув цю фразу від кількох повстанців “Холодного Яру”. У них тоді було заведено, вітатись “Слава Україні!” А відповідати потрібно було “Україні слава!”
Нагадаємо, що 24 вересня 1920 року у Медведівці на Черкащині  відбулась нарада холодноярських отаманів, в якій взяли участь командири Степової дивізії та ватажки збройних формувань з інших регіонів. На цій нараді криворізького отамана Степового-Блакитного  було обрано Головним отаманом усіх повстанських загонів Холодного Яру і околиць. Степова дивізія, яка налічувала від 12 до 18 тисяч бійців і розповсюдила вітання «Слава Україні!” — “Україні слава!”
У 30-х рр. ОУНівці почали використовувати вже відоме всім нам привітання. Частинка “Героям слава!” стала свідченням глибокої шани до людей, які віддали своє життя у боротьбі за Батьківщину. Повстанці таким чином передавали пам’ять про цих бравих бійців майбутнім поколінням.
Активне розповсюдження “Слава Україні!” здобула в 40-50 роки минулого століття, коли повстанський рух був досить розповсюдженим.
Хотілося б також зазначити, що колись “Слава Україні! — Героям слава!” було чимось більшим, ніж просто лозунгом. Це була своєрідна надія на краще майбутнє.
Потім гасло "Слава Україні !" стало чимось таємним та забороненим, і  тільки рік тому, воно стало символом дійсно незалежної України.
           Слава Україні – Героям Слава!
                                    







Немає коментарів:

Дописати коментар