суботу, 15 червня 2019 р.

Зелена неділя квітує чар-зіллям

  Ой, земле, радістю умийся –
Прийшла до нас Зелена Трійця! 
Нехай Господь нам душу гріє,
 А поле житом зеленіє!
   «Трійця, - казали, - трьома святами багата: квітами, травами і рум`яним літом». Зелені свята – дуже давнє народне свято, яке символізує остаточний прихід літа й вшанування Сонця, Зеленого дива, Води та Землі.
      Здавна відзначати Зелені свята починали ще з четверга перед Трійцею. Дівчата йшли в поле, ліс або на луги збирати трави для вінків. Окрім конвалій, васильків та незабудок вплітали ще й полин — оберіг від русалок. Недарма тиждень перед Трійцею називали «русальним», адже вірили, що в цей час ходять вони житами, блудять лісами, плавають у річках та можуть залоскотати до смерті. Через це зазвичай на Трійцю не купалися. 
     В суботу, напередодні свята, люди прикрашали свої житла гілками клена, липи, ясена, берези, несли до своїх домівок усі пахощі рідної землі – духмяні пучечки чебрецю, м'яти, любистку, полину, васильків, чорнобривців і бузинового квіту... А підлогу будинку і подвір’я застеляли лепехою. Зовні хату, подвір’я, ворота і хвіртки замаюють зеленню клена, ясена, липи, осики, щоб відігнати «нечисту силу»
      В неділю букет із трав брали з собою на ранкову службу, потім зелень сушили і використовували як ліки від різних хвороб та оберіг від лихих сил. Існує прикмета, буцімто троїцькі трави бережуть дім від грози. 
     На  народознавчу годину "Зелена неділя квітує чар-зіллям" до бібліотеки завітав пришкільний табір відпочинку "ТВОРЧІСТЬ". Бібліотекар ознайомила дітей з історією та традиціями відзначення Зеленої неділі. Нехай цього дня у кожній оселі буде святково й зелено, і в кожній душі – радісно й сонячно!

Трійця: прикмети про погоду
  • Дощ на Трійцю - це сльози за померлими, в батьківську суботу напередодні Трійці заведено прийти на кладовище та пом'янути померлих родичів.
  • Дощ на Трійцю - чекай багато грибів і теплу погоду.
  • З Трійці починається справжнє літо.
  • З Духова дня не тільки з неба, а й від землі тепло йде.
  • Прийде Трійця - буде і на дворі, як на печі

Немає коментарів:

Дописати коментар