вівторок, 28 липня 2020 р.

Грані таланту Володимира Винниченка

     28 липня відзначається 140 річниця від дня народження Володимира Винниченка - українського прозаїка, драматурга, політика, громадського діяча, художника.
      Як свідчать рідні та близькі письменника, він  в дитинстві  дуже нагадував свого ж таки літературного героя - Федька-халамидника з однойменного оповідання. Володимир змалку звик чинити опір наперекір загальноприйнятому і домагатися свого всупереч усіляким  обставинам. «Більш суперечливої постаті в українській літературі ХХ століття важко знайти», − так говорив про нього літературознавець Володимир Панченко.
       Володимир Винниченко отримав визнання в письменницьких колах, опублікувавши перше оповідання "Краса і сила", яке принесло авторові справжню славу
   Впродовж всього свого життя письменник намагався поєднувати літературу і політику, що очевидно стало причиною того, що він був змушений перебувати далеко за межами рідної України. 
   Літературна спадщина письменника налічує понад сто оповідань, чотирнадцять романів, двадцать три п'єси. У творчості В. Винниченка особливе місце посідають оповідання для дітей, наприклад,  "Кумедія з Костем","Бабусин подарунок","Федько-халамидник"- та інші  твори, які правдиво відтворюють картини життя. Винниченко був автором першого українського фантастичного роману «Сонячна машина», з посвятою « Присвячую моїй сонячній Україні». Чимало творів Володимира Винниченка перекладено іноземними мовами, а його п’єси були представлені на сценах великих  європейських театрів.
    Крім того, за своє життя Винниченко написав більше 100 картин: олійного живопису та графіки, велику кількость пейзажів, натюрмортів, портретів .В його картинах практично вітсутні похмурі відтінки, на відміну від його літературних творів.
      Життєвим кредо письменника була «чесність з собою».
Рекомендуємо літературу, яка є у фондах бібліотеки:
  1. Винниченко В. Вибране,- К.: Школа,2002. -304 с.
  2. Винниченко В. Вибрані твори. - Х.: Видавництво "Ранок",2009. - 352 с.
  3. Винниченко В. Вибрані твори: Оповідання. Повість, Романи. -К.:Грамота, 2005. - 928 с.
  4. Винниченко В. Кумедія з Костем. Оповідання. - К.:Школа. 2005. - 432 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар