середу, 8 червня 2022 р.

"Морські й океанічні узбережжя" Кортольд С.

     8 червня - Всесвітній день океанів. 

      Пропонємо вам відкрити для себе світ живої природи, користуючись надзвичайно цікавою книгою про тварин і рослин морських узбереж. Цей польовий довідник створений спеціально для юних дослідників природи. Послуховуючись його порадами, ви легко, крок за кроком, опануєте все, - від техніки ловлі крабів до вироблення приладів для спостереження під водою. Тож запрошуємо до читання!

                          ЦІКАВІ ФАКТИ ПРО ОКЕАНИ:

1.  Тихий океан є найбільшим океаном на Землі, і охоплює приблизно 30 % поверхні Землі. Найглибше місце на Землі — Маріанська западина, яка знаходиться на схід від Маріанських островів (Тихий океан). Її глибина майже 11000 метрів.

2.   В океанах є підводні вулкани, землетруси та зсуви, які можуть призвести до цунамі. Вони вивергають не розпечену лаву, а бруд і метан. Близько 90% вулканічної активності на Землі відбувається саме в океанах.

3.    Найбільш вивчений і освоєний людьми – Атлантичний океан. Як його тільки не називали: "Море за Геракловими стовпами", "Атлантік", "Західний океан", "Море мороку". Назву «Атлантичний» він отримав на честь титана Атланта з грецької міфології. Вода в Атлантичному океані найсолоніша серед усіх океанів.

4.   У океані існують підводні річки та водоспади. На сьогодні відомо 7 таких водоспадів. Причиною їх виникнення стають різниці в температурі і солоності різних ділянок океану і складний рельєф морського дна. Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота приблизно 4000 метрів, і він перемішує понад 175 мільйонів кубічних футів води.

5.    Найбільша риба Світового океану – китова акула, яка сягає у довжину 12,65 метра і може важити понад 21,5 тонну. Сьогодні китові акули мешкають у всіх тропічних та помірно-теплих морях. Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважають Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар'єрного рифу. Рибки  цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину.

6. Одні із загадкових, але прекрасних представників фауни океанів - це корали. Вони є мініатюрними тварини з вапняковими скелетами, які накопичуються, утворюючи коралові рифи.

            

Немає коментарів:

Дописати коментар