неділю, 2 квітня 2023 р.

"Великий казкар Г.Х. Андерсен"

      2 квітня день народження великого  майстра казкової фантазії, данського поета і письменника, драматурга, романіста Ганса Христиана Андерсена (1805-1875). 

    Чарівному казкарю Андерсену належать поеми, п’єси, нариси, романи, книги подорожніх нотаток, вірші, проте в літературі він залишився перш за все як автор відомих у всьому світі казок та історій, що склали 24 збірки, виданих в 1835–1872 роках. Свою першу казку під назвою «Сальна свічка» письменник написав ще під час навчання в школі. Цей рукопис історики знайшли в архіві міста Оденса. Всесвітньо відомі казки для дітей і дорослих: «Снігова королева», «Гидке каченя», «Кресало», «Дюймовочка», «Непохитний олов’яний солдатик», «Русалочка», «Дикі лебеді», «Свинопас», «Принцеса на горошині», «Оле – Лукойє» та інші не втрачають популярності  і в наш час.   Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій та мультфільмів, театральних постановок та балетів.    

     До кінця свого життя  письменник зберігав дві найцінніші речі - олов'яного солдатика і троянду. Це були подарунки від дітей, які від щирого серця подякували казкареві за його талант.  

               Запрошуємо вас в чарівну подорож разом з казками Г.Х. Андерсена.

                                Рекомендуємо літературу,яка є у фондах бібліотеки:

  1. Андерсен Г.Х.  Дюймовочка. -Х.: Торнадо,2002 - 64 с.
  2. Андерсен Г.Х.  Казки. - К.: Школа, 2004. - 192 с.
  3. Андерсен Г.Х.  Мати. - К. : Веселка, 1999
  4. Андерсен Г.Х.   Принцеса на горошині. - Х.: Торнадо,2003 - 64 с
  5. Чарівний світ Х.К. Андерсена .- Х.: Ранок,2022.

Немає коментарів:

Дописати коментар