вівторок, 26 травня 2015 р.

«Мамаєва Слобода» - козацький куточок у Києві

Мамаєва Слобода (Центр народознавства «Козак Мамай») — просвітницький музей просто неба з відтвореним архітектурним ансамблем Наддніпрянщини XVIII сторіччя.
Чому слобода названа «Мамаєвою»? В українському народному фольклорі, в першу чергу, у живопису, один з головних персонажів - т. зв. «Козак Мамай». Зазвичай його зображують сидячим «по-турецьки», з люлькою в роті й музичним інструментом - кобзою - в руках. Образ козака Мамая став уособленням кращих народних рис, зведеним зображенням захисника батьківщини, предметом дівочих мрій і символом козацького духу; він прикрашав «червоний куточок» народного житла поряд з іконами, а часто вивішувався й в церквах, особливо якщо у вигляді козака Мамая зображували будівельника або жертводавця храму.
У Мамаєвій Слободі детально відтворений антураж і побут козацького поселення, показані особливості життя різних прошарків населення XVII-XVIII століть. Садиба сотника (командира козацької сотні та керуючого цивільним округом, де мешкали приписані до сотні козаки) являє нам зразок кам'яної будови тієї епохи. Житла гончара й коваля, будинок священика, млин на невеликому острівці, шинок, що належить єврею-орендарю й навіть хата ворожки-повитухи - всі ці будівлі з повсякденного життя, фольклору та побуту наших предків стають в Мамаєвій Слободі доступними, відчутними.
© "Первое экскурсионное бюро".


Згідно договору про співпрацю зі школою № 54 наша бібліотека разом з вчителями організували екскурсію 1-б класу до Мамаєвої Слободи. На дітей чекала мандрівка по території парку та квест "Пошук скарбів". Екскурсовод розповіла учням про побут козаків, їхні будні, завела дітей до старовинної церкви та показала домашніх тварин, які колись були в кожному дворі. Далі на дітей чекали козаки. Вони розділили учнів на дві команди і гра почалась. Діти, не випускаючи мапу з рук, бігали по всій території, шукаючи скарби. Скарб був знайдений і всі отримали пам'ятні подарунки. Учні втомлені, але дуже задоволені ще довго обговорювали пригоди в Мамаєвій Слободі.

Немає коментарів:

Дописати коментар