четвер, 7 травня 2015 р.

Маки пам'яті


Червоний мак  - міжнародний символ пам'яті жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, відбиток кривавого сліду від кулі, що передає страждання та смерть. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло "Пам'ятаємо! Перемагаємо!"
Використання квітки маку як символу пам'яті отримало початок з вірша канадського військового лікаря Джона Маккрея "У полі Фландрії"(1915).
Символ маку присутній і в українському фольклорі - за легендою, маки зацвітають там, де пролилася козацька кров.
З народної творчості мак як символ, пов'язаний із війною,  перейшов у художню літературу. Легенду про мак обробив Михайло Стельмах у творі "У долині мак цвіте". Одна з героїнь  роману Олеся Гончара "Прапороносці", присвяченого Другій світовій війні, гине в долині червоних маків.
Червоний мак як символ пам'яті жертв війни вперше використано в Україні у 2014 році. Дизайн українського червоного маку розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії; автором символу є харьківській дизайнер Сергій Мішакін. 

Запрошуємо всіх охочих до нашої бібліотеки взяти участь в майстер-класі з виготовлення  маків із стрічок та крепованого паперу.
 Маки червоні... Палять долоні
Серця гарячі наших синів...
Ночі холодні... Муки в полоні
   Досі блукають в закутках снів...

Маки червоні... Долі на зламі...
  Щирість кохання, пам'ять землі.
  Може  їм сняться згорені мами...
Може коханих сльози, жалі?...

       Маки червоні... Сріблом у скроні ...
За нашу волю, хліб на столі...
   Смутком у полі   відгомін  болю...
Маки червоні - совість землі.
                       М. Стульківська

Немає коментарів:

Дописати коментар