середу, 1 листопада 2017 р.

Живопис нитками

           Ізонитка або нитяна графіка (зображення ниткою, нитковий дизайн) - графічне зображення, особливим чином виконане нитками на картоні або іншій твердій поверхні.
       Цю техніку також іноді називають ізографіка або вишивка по картону. В якості основи ще можна використовувати оксамит (оксамитовий папір) або щільний папір. Деякі умільці зараз роблять вишивку на дисках. Нитки можуть бути звичайні швейні, шерстяні, муліне або інші. Також можна використовувати кольорові шовкові нитки.
         На майстер-класі з учнями 5-го класу 173 школи ми виготовляли закладинку для книг. Адже закриваючи недочитану книгу, ми користуємося усім, що є під рукою, або й взагалі загинаємо край сторінки. А проте, кожному ще з дитинства відомо - книги треба берегти.  Крім того, закладка допоможе не тільки не забути, на якій сторінці закінчилася захоплива розповідь, але й стане прикрасою улюбленої книги. Діти і  батьки з великим задоволенням навчалися азам цікавої техніки вишивки на картоні та робили красиві та особливі закладки своїми руками. Щоб було веселіше – за роботою - декламували вірші і співали пісень.
                                    ІСТОРІЯ ВИНИКНЕННЯ ЗАКЛАДКИ
         Перші закладки з’явились одночасно з появою самої книжки. Старовинні книжки довгий час були розкішшю та рідкістю, гортати сторінки означало псувати цінну реліквію. І щоб книжка зберігалася якнайдовше, користувалися закладками - це допомагало швидко знайти потрібну сторінку і читач не гортав без потреби аркуші.
        У ХІІІ ст. з’явилася перша закладка зі шкіри, пізніше - із тканини та міцного паперу. Яких тільки закладок не виготовляли - шовкові, вишиті, з різними символами, портретами королів та королев...
       У ХVVІ ст. з’явилися закладки-регістри - у вигляді невеличкого язичка (зі шкіри, пергаменту, тканини), прикріпленого на край аркуша, який мав виступ за край книжки.
Пізніше з’явилися закладки зі стрічки, тасьми, прикріплені до книжки.
     У ХІХ-ХХ ст. з’явилася металева закладка, яка нагадувала скріпку.
не обов’язково йти в спеціальний магазин, щоб купити таку річ для улюбленої книжки. Адже можна зробити закладки для книжок власноруч, витративши на це трохи часу і фантазії, але отримавши внаслідок ексклюзивні (неповторні) й красиві вироби. Їх можна зробити у вигляді великих скріпок, казкових істот, фруктів або овочів, музичних інструментів, стрічок із кумедними шаржами, долоньок тощо. Варіантів безліч, а який з них до душі вам - обирайте.

Немає коментарів:

Дописати коментар