понеділок, 18 травня 2020 р.

Цікаве про храми муз


        18 травня ми відзначаємо   Міжнародний день музеїв. 
    Музеї (від давньогрецького — «дім Муз») — культурно-освітні та науково-дослідні заклади, призначені для вивчення, збереження та використання пам'яток природи, матеріальної і духовної культури, залучення громадян до надбань національної і світової історико-культурної спадщини (Вікіпедія).Завдяки музейним колекціям сучасники мають унікальну можливість почути величну мову різних епох, любов до рідної землі і до прекрасного. 
   Міжнародний день музеїв з'явився в календарі в 1977 році і з тих пір відзначається більш ніж в 150 країнах світу. У світі існує безліч цікавих і незвичайних музеїв, про існування яких ви навряд чи могли навіть підозрювати. Ми дізналися про самі незвичайні музеї світу і вирішили поділитися з вами! Буде цікаво!
          Ось деякі цікаві факти про музеї:
  • У сучасному світі налічується близько 100 тис. музеїв, але це цифра приблизна, тому що порахувати всі музеї світу просто неможливо – їх безліч.
  • Найстаріший з нині відомих музеїв світу був знайдений археологами в 2000 році в Китаї. Це музей музичних інструментів, створених в епоху правління китайської імператорської династії Хань, налічує сто п'ятдесят добре збережених експонатів і включає в себе дудочки з кісток, флейти різних форм і розмірів, дзвони з бронзи та інші експонати.
  • В Лондоні, в замку «Лідс» є «Музей собачих нашийників». Колекція нашийників, яка виставлена в музеї, є унікальною, а всі експонати належали собакам, які жили на території цього замку.
  • У м. Харькові  є "Музей дитинства" , в якомуи ви зможете побачити іграшки зі свого дитинства, а також ті, якими гралися діти у ХІХ-ХХ століттях. Гід музею – його засновник, колекціонер Валерій Лейко. Він з радістю розповість, як користуватися тим чи іншим експонатом. Адже музей – інтерактивний, тут можна і потрібно гратися вдосталь.
  • У Львові «Музей ідей» У цьому місці створюються та реалізуються найсміливіші проекти. За більше, ніж 25 років існування тут розроблена та втілена велика кількість культурних акцій. Обов’язково приходьте сюди за натхненням та знайомством з актуальним мистецтвом. До речі, музей розташований у дуже особливому місці – будівлі монастиря XVII століття.
  • Одеський «Музей звуку»- місце, де оживають  голоси з далекого минулого. Експонати музею – старовинні пристрої для відтворення звуку. Якщо магнітофон з касетною стрічкою і атмосферний бумбокс з 90-х більшість з нас пам’ятає, то радіоли, патефон та грамофон застали далеко не всі. 
  • Музей сміття у Вінниці. Погодьтеся, викидаючи сміття, нам і в голову не могло б прийти відкрити музей на його честь!А жителі Вінниці протягом 11  збирали колекцію унікальних предметів, які багато хто просто викидав як непотріб! Найцінніший експонат тут бритва, якій більше 300 років.
  • Музей весілля, Великі Будища  - це старовинна українська хата з килимами, вишитими рушниками та іншими предметами побуту XVII-XIX століть. Що у цьому незвичайного? Ці предмети слугують не просто експонатами, але й чудовою прикрасою вашого весілля! Працівники музею розіграють для вас справжню весільну процесію: обряди, жарти та пісні.  
                             Пропонуємо вашій увазі книги, які є в нашій бібліотеці
      Рекомендуємо літературу, яка є у фондах бібліотеки:
  1. Гізер А.  Знайомство з мистецтвом для дітей. - Х.: Vivat, 2019.
  2. Космолінська Н. Гра в музей. - Л.: Видавництво Старого Лева, 2019. - 136 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар