понеділок, 25 травня 2020 р.

Казковий світ Ю. Ярмиша

 25 травня  1935 р. народився Юрій Феодосійович Ярмиш — український письменник, майстер авторської казки.
      Як же Юрій Ярмиш став казкарем? У дитинстві він любив читати казки. Читав твори Х. Андерсена, О. Копиленка, слухав розповіді бабусі та мами. І відчув потребу висловитися, розповісти ровесникам дивовижні історії, які народжувалися в його уяві. Уже у дорослому віці Юрієві Ярмишу, авторові кількох книжок казок, відома українська письменниця Оксана Дмитрівна Іваненко якось написала: «Вірю у Ваш талант. Передаю Вам естафету казки». І Юрій Феодосійович прийняв цю естафету. Його казки — не ті, в яких усе солодке, правильне та бажане, про які кажуть: «Усе закінчується, як у казці». Звичайно, що у казках письменника такого переважна більшість. Але є в них і солоне, і гірке, і прикре, і трагічне. Проте його твори ніколи не були злими, як не буває злою мудрість.
     Юрій Ярмиш - автор понад 60 книжок казок, притч, байок, серед яких: "Золотий кораблик", "Два майстри", "Чарівними стежками", "Великий мисливець", "Їжачок і соловейко", "Солодкий марципан" та інші. Книжки письменника перекладено п’ятнадцятьма мовами, зокрема англійською, болгарською, німецькою, французькою, іспанською. Юрій Ярмиш також працював як дослідник-літературознавець у галузі вивчення казки як літературного жанру та в галузі дослідження дитячої літератури.

Ярмиш Ю.Ф. "Таємниця Марципанового королівства"- це серія чарівних казок. У книзі казкові герої відправляться в подорож і їм належить розкрити Дуже Важливу Таємницю королівства. У книзі презентовано багато великих і яскравих ілюстрацій, а за рахунок великого шрифту текст казки буде сприйматися легко навіть молодшим школярам.
        Рекомендуємо літературу, яка є у фондах бібліотеки:
  1.   Ярмиш, Ю.Ф. Два Івани. - К.: Веселка, 1998.
  2. Ярмиш, Ю.Ф  Дванадцятиголовий дракончик : Казки. - Харків : Белкар-книга, 2006. - 48 с. : іл.
  3. Ярмиш Ю.Ф. Летюче дерево. - К.: Веселка .1985.
  4. Ярмиш Ю.Ф. Таємниця Марципанового королівства. - К.:Книжковий хмарочос, 2009.
  5. Ярмиш Ю.Ф. Чарівними стежками : Казки, байки, фантастичні оповідання. - Київ : ВВФ "Котигорошко, 1996. - 122 с. іл.           

Немає коментарів:

Дописати коментар