середу, 12 серпня 2020 р.

Леся Воронина "Слон Ґудзик та Вогняна Квітка"

12 серпня – Всесвітній день слонів. Автори задуму, а саме канадська режисер Патрішія Сімз спільно з фондом Elephant Reintroduction Foundation, кажуть, що цей день створений, аби привернути увагу до проблем цих великих ссавців.  
   Слони є найбільшими сухопутними представниками тваринного світу. А чи знаєете ви , що слони теж бувають лівшами і правшами? А що вони одні з найрозумніших тварин на планеті? Ні? Тоді пропонуємо  і ще кілька цікавих фактів.
  • На Землі існує два різновиди слонів: африканський слон, що мешкає на Африканському континенті, й індійський (або азійський) слон, який живе в Південній Азії.  Ці тварини досягають висоти 4–4,5 м. І маси до 7 тонн. Обидва різновиди слонів занесені в Червону книгу.

    Характерною особливістю слонів є хобот, який являє собою зрослі ніс і верхню губу. У хоботі слона налічується приблизно 40 000 окремих м’язів. З допомогою хобота слони обнюхують і обмацують предмети, п’ють воду, беруть їжу і виконують різні й дуже точні маніпуляції (можуть, наприклад, підняти сірник із поверхні землі), тобто використовують хобот як додаткову кінцівку. 

  • Для спілкування слони сурмлять хоботом, ці звуки поширюються досить далеко й дають змогу спілкуватися особинам на відстані приблизно 1 кілометра.

  • ● Інша особливість слонів — бивні. Це зуби (різці верхньої щелепи), які ростуть упродовж усього життя. В африканських слонів бивні є в самців і самиць, а в індійських тільки в самців. Бивні слона це і є слонова кістка через яку їх винищують браконьєри. Крім бивнів у слонів ще є чотири зуби. Кожен зуб слугує 8–10 років, потім сточується й руйнується, а на його місці виростає новий. Так відбувається 6 разів. Коли зношуються останні зуби, слону допомагає годуватися стадо, а одинаки, зазвичай, помирають від голоду. Зуб слона може важити майже три кілограми.

  • Сплять слони стоячи, зібравшись разом у щільну групу; тільки дитинчата сплять на боці на землі.

  • Слух у них приголомшливий! По-перше, ці дивовижні тварини здатні вловити частоти, які недоступні людському вуху. А ще завдяки незвичайним клітинам на шкірі ніг вони вміють визначати, звідки точно виходить звук.

  • Середня вага самця африканського слона близько 4 тонн. Найбільша зафіксована вага — 7,5 тонн!

  • Всього за один день слон випиває від 100 до 220 л води, тоді коли хобот цього велетня вміщує всього 7,5 літрів рідини.

  • Живуть слони довго — до 70-80 років.

                                    Читайте книги про слоненят в бібліотеці.

Рекомендуємо книги які є в бібліотеці:
  1. Леся Воронина. Слон Ґудзик та Вогняна Квітка. – Л.: Видавництво Старого Лева, 2013. – 36 с.

  2. Кіплінг Р. Слонення. - К.: Ранок.2001.

Немає коментарів:

Дописати коментар