понеділок, 21 червня 2021 р.

«Плямиста жирафа»

        21 червня - Всесвітній день жирафа.              .   Жирафи – дуже цікаві та кумедні тварини, але так як це екзотична тварина для нашої місцевості ми дуже мало про них знаємо. Тому, пропонуємо добірку цікавих фактів про жирафів,можливо, деякі з них стануть для вас справжнім відкриттям та підбірку книг на цю тему.                      
      У Древній Греції жирафів називали Камелопардалісамі, – похідне від слів верблюд і леопард, зрозуміло, що ім’я своє ссавець отримало за схожий з ними зовнішній вигляд. Набагато пізніше, в 1827 араби привезли жирафа на прізвисько Зарафа ( в перекладі ” ошатний “) в Європу. Вони і справді ошатні, і їх розпис так само індивідуальний, як відбитки пальців у людей – ніколи не повторюється.

  • Жирафи – єдині тварини, які не вміють позіхати. Він за все життя не позіхає жодного разу.
    Принаймні, за всю історію спостережень за жирафами вченим не вдалося застати за цим заняттям жодного довгошийого.
  • Зате жирафи вміють мукати, шипіти, гарчати і свистіти. Весь цей набір звуків вони використовують для спілкування з родичами.
  • Довжина язика жирафа складає близько 50 сантиметрів.Язик жирафа чорного кольору.
  • Довжина шиї жирафа може досягати 1,8 м в довжину.
  • Незважаючи на величезну довжину, шия жирафа насправді занадто коротка для того, щоб він міг дотягнутися до землі. Тому, щоб підняти що-небудь з підлоги, їм доводиться вставати на коліна або широко розставляти передні ноги. 
  • Жираф - одна з небагатьох тварин, яка використовує в основному передні ноги при бігу. Жираф може бігти зі швидкістю до 50 км/г.
  • Мами юних жирафів часто організовують дитячий садок: одна доросла самка залишається дивитися за дитинчатами, а всі інші дружною юрбою йдуть добувати їжу.
  • Єдині хижаки, які наважуються полювати на жирафів – леви. Втім, у жирафів є відмінна зброя, якою вони користуються, захищаючи своє потомство – копита.
  • На відміну від людини, жирафи вміють відпочивати стоячи. Зазвичай сеанс сну на ногах триває не більше 5 хвилин. Але коли жирафу необхідно гарненько виспатися, він лягає на землю, підтискає під себе передні ноги, загинає голову назад і кладе її на крижі. При цьому загальна тривалість сну за добу у жирафів рідко перевищує 60 хвилин.
  • Від 16 до 20 годин день жирафи присвячують такому захоплюючого заняттю, як їжа. Таким чином, вони поглинають величезну кількість їжі, хоча дорослій особині жирафа цілком вистачило б шести кілограмів на день.
  • Через годину після народження дитинча жирафа починає ходити.
  • Вік жирафа можна визначити за кольором плям на шкурі – чим вони темніші, тим старше особина. 

                                                                                      Джерело: інтернет-ресурси  

                                      Рекомендуємо літературу, яка є у фондах бібліотеки:

  1. Астон К. Тварини. - Х.: Книжковий Клуб "Клуб Сімейного Дозвілля",2009. -64 с.
  2. Ілюстрована енциклопедія тварин. - Х.: Пегас,2007. - 112 с.
  3. Лущевська О. Опікуни для жирафа.- Л.Видавництво Старого Лева,2018.
  4. Макуліна Г. Шафа для жирафа. - К.: Ранок, 2005.
  5. Про тварин.2 рівень;Книга для читання з дітьми. - Х.: Веста,2010. - 32 с.
  6. Цеханська О.Ф. Найцікавіше про тварин. - Х.: Торнадо, 2006. - 96 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар