понеділок, 7 червня 2021 р.

«Океани розкривають таємниці»

       8 червня щорічно відзначається свято наймогутнішої стихії – Всесвітній день океанів (World Oceans Day). Це день боротьби за збереження біорізноманіття мешканців морських глибин і стабільну екологічну ситуацію в океанах, адже вони є одним із основних джерел їжі та ліків, а також важливою частиною біосфери.                                            Якщо ви хочете  хочете  більше дізнатись про Світовий  океан ,то вам допоможе наша книжкова  виставка «Океани розкривають таємниці». А ще  пропонуємо вашій увазі цікаві факти про Світовий океан та його мешканців, які ви, можливо, не знали.

  • Середня температура Світового океану становить 5°C, а середня глибина – 3700 метрів.
  • Тихий океан — найдавніший на Землі, крім того є найглибшим і самим великим з займаної площі океаном в світі. Тихий океан ще й лідер по перебувають в ньому островів, яких більше 25 тисяч
  •  Як відомо, у Світовому океані міститься 97% всієї води на Землі. І, як заявляють океанографи, тільки 5% з них повністю вивчено.
  • На дні океанів існують справжні підводні річки, а точніше, випадки так званого «холодного просочування». Саме так називають ділянки, де сірководень, метан та інші вуглеводні просочуються через тріщини на дні, змішуються з морською водою, а потім неспішно рухаються, подібно до річок. Причому слово «холодне» у назві цього феномену не означає, що температура рідини в таких донних річках нижча, ніж у оточуючої морської води. 
  • Крім підводних річок, в океані існують також підводні водоспади. Причому деякі з них набагато більші за своїх наземних «родичів». Всього на сьогоднішній день відомо 7 подібних водоспадів. Причиною їх виникнення стають різниці в температурі і солоності різних ділянок океану і складний рельєф морського дна. На межі акваторій з різними умовами і за наявності підводних схилів щільна вода прямує до дна – замістити менш щільну воду.Найбільший з нині відомих підводних водоспадів знаходиться на дні Датської протоки, яка розділяє Гренландію та Ісландію. Його висота приблизно 4000 метрів, і він перемішує не менше 175 мільйонів кубічних футів води.
  • У світових океанах мешкає 350 видів акул.Найбільшою рибою Світового океану являється  китова акула.. Окремі особини цього виду мали довжину 12,65 метра і досягали маси понад 21,5 тонни.Водночас найменшою рибою в Світовому океані вважають Schindleria brevipinguis, яка мешкає в коралових лагунах Бар'єрного рифу. Рибки цього виду можуть досягати лише 8,4 мм у довжину
  • Вулкани, землетруси та зсуви, які відбуваються в океанах можуть призвести до цунамі.
  • У Тихому океані знаходяться приблизно 25000 островів.

Немає коментарів:

Дописати коментар