неділю, 11 липня 2021 р.

“Солодкі історії” (до Всесвітнього дня шоколаду)

    Це все шоколад! Кожна краплинка цієї ріки – з гарячого рідкого шоколаду найвищої якості.         Най-най-най-вищої якості. Цього шоколаду вистачить, щоб заповнити по краї всі ванни всієї країни!                                                                            Та ще й усі плавальні басейни! Чи ж не дивовижно?                                                                 З  книги “Чарлі і шоколадна фабрика”Р.Дал

     Мабуть, не існує у світі людини, яка хоча б раз у житті не коштувала шоколад. Це і не дивно, адже це найпопулярніше солодке в усьому світі.А чи знаєте ви , що 11 липня ласуни святкують смачне свято – Всесвітній день шоколаду(World Chocolate Day).Шоколад — чарівний смаколик, що майя та ацтеки подарували світові, і дещо значно більше, ніж просто кондитерський виріб, адже він тішить, зігріває, надихає, позбавляє суму і навіть лікує. Гіркий чи молочний, з горіхами чи родзинками, цедрою чи прянощами, у плитках, цукерках, печивах або й в запашному гарячому напої. У кав’ярні,  у мандрівці, на роботі, на відпочинку, в компанії друзів, на романтичному побаченні чи на самоті. Шоколад — це завжди хороша ідея. Особливо, коли йдеться про книжки, адже в світі так багато історій із шоколадним присмаком. Тож, пропнуємо вам декілька цікавих фактів такнижково-шоколадну дегустацію до Всесвітнього дня шоколаду! Отож, приємного та солодкого читання!                                                                              Цікаі факти про шоколад:

  • Давні ацтеки, які винайшли шоколад, називали його «їжею богів». За часів Ацтеків шоколад використовувався навіть у ролі грошей.  
  • Чорний шоколад дуже корисний. Набагато корисніший молочного або білого.  Завдяки чорному шоколаду можна поліпшити зір, пам’ять, увагу, реакцію. 
  • У 19 столітті гарячий шоколад в аптеках продавався як засіб для сил і бадьорості.
  • Близько 40% мигдалю і більше 20% арахісу використовуються саме на шоколадних
    фабриках
     .
  • Найбільша плитка шоколаду вагою 5,8 тонни була виготовлена на фабриці Thorntons plc у Великобританії в 2011 році.
  • Плитка шоколаду Cadburry, якій уже виповнилося 100 років, вважається найціннішою у світі. Вона пішла з молотка в 2001 році майже за 700 доларів.
  • Перша шоколадна фабрика з’явилася в Барселоні у 1780 році.
  • Молочний шоколад винайшли Генрі Нестле і Даніель Петер, змішали какао із звичайною згущеним молоком.
  • Найбільшою плиткою шоколаду, яка була занесена в Книгу рекордів Гіннеса, була шоколадка вагою 4,41 тонни і з розмірами 5,6 х 2,75 х 0,25 метрів. 5.
  •  Кожне деревце какао виробляє близько двох з половиною тисяч какао-бобів. Щоб стати плодоносним, дереву має бути не менше 4-5 років. Для виготовлення фунта шоколаду необхідно 400 бобів?
  • Незвичайну символіку знайшли жителі Японії в назві шоколаду «Кіт Кат». У цій країні воно співзвучне з японським «кіттокацу», що означає «обов’язково перемогти». Саме з цієї причини японці вживають шоколад «Кіт Кат» перед важливою справою.                               

                                                                                                                      Джерело: інтернет-ресурси

Рекомендуємо літерутуру,яка є у фондах бібліотеотеки:

Дал Р.  Чарлі і шоколадна фабрика. -К.:А-БА-Ба-ГА-ЛА-МА-ГА, 2017.
Дія повісті відбувається на чудернацькій фабриці, де виготовляють вигадані солодощі, — і, здається, від сторінок книжки аж линуть неймовірні пахощі. На доброго і щирого хлопця Чарлі за воротами колись замкнутої від усього світу фабрики, якою заправляє дивакуватий власник Віллі Вонка, чекають дивовижні, фантастичні, шоколадні пригоди.




Ягелло Й. Шоколад із чилі. - Л.:Урбіно, 2014. - 288 с.

Історія дорослішання юної Халіни (яку всі називають Лінкою) . Родинні негаразди, складнощі у новому навчальному закладі, необхідність заробляти гроші, випробування на міцність першого кохання. Усе в Лінчиному житті, мов шоколад із перцем — солодкаво-ніжне і пекучо-гірке водночас. Але тим воно і цікаве.




Берджанс С. Дракон із шоколадним серцем. - Х.:Віват, 2020.- 288 с.

Чарівна  пригода, сповнена добра й справжньої дружби, заради якої варто долати всі перешкоди. Усі знають, що дракони люті й могутні. Юна Авантюрина вважає себе саме такою, але дорослі родичі не відпускають її саму з печери. Тож якось рішуче дитинча крадькома тікає з печери — і тут-таки потрапляє в пастку. Запашний трунок підступного мага перетворює войовничу драконку на беззахисну дівчинку. І вже немає гострих іклів, широких крил і вогню, що вивергається з пащі. Байдуже, наскільки сильнішою за людей була Авантюрина, — тепер вона одна з них. Неймовірні пригоди чекають попереду, адже тепер у її житті, окрім слабкого тіла, є нове пристрасне захоплення — шоколад.

Немає коментарів:

Дописати коментар