неділю, 16 жовтня 2022 р.

"Хліб - усьому голова"

 16 жовтня - Всесвітній день хліба.

Хліб – один з найпопулярніших продуктів у світі, без якого, мабуть, не обходиться жоден день нашого життя, – це, звичайно ж, хліб.У всі часи люди з повагою ставилися до тих, хто виростив зерно, молов його в борошно і пекли ароматний хліб. Пропонуємо вам здійсніити пошук та закінчити прислв’я та приказки про хліб.

Цікаві факти про хліб:

  1.  Історія хліба налічує кілька тисячоліть. Згідно з науковими дослідженнями, перші хлібні вироби виникли близько 8 тисяч років тому. Зовні вони виглядали як коржі, та готувалися з крупи і води та випікалися на розпеченому камінні.
  2.  Перший дріжджовий хліб навчилися робити в Єгипті. 
  3. В Україні завжди віддавали перевагу житньому хлібу, а пшеничний випікали на великі свята – Різдво, Паску, весілля. 
  4. Перший в світі Музей хліба з'явився в 1955 році в місті Ульм (Німеччина). В одному з колишніх комор фабриканта Віллі Ейслі була відкрита для відвідувачів постійна експозиція, котра відтоді постійно пУ колекції музею хліба зібрано більше 18 тисяч експонатів, що розповідають про історію вирощування зерна, про вдосконалення знарядь праці хліборобів, мельників і пекарів, про значення хліба в історії людства.
  5. З одного зернятка отримуємо приблизно 20 міліграмів борошна, для випікання одного буханця потрібно борошна з приблизно 10 тисяч зернят.
  6. Сумарний об'єм води, яка використовується для вирощення пшениці та виготовлення однієї буханки хліба понад 1600 літрів.
  7.  Кожен день у світі люди з’їдають близько 9 мільйонів буханок хліба!

                                 

Немає коментарів:

Дописати коментар