середу, 18 січня 2023 р.

"Сніговик,сніговик! Наш зимовий чарівник!"


 
«…А оце – сніговик, в цілім світі мандрівник

В капелюх його вберем, буде в нас він казкарем!»

Т. Коломієць

    Чи любите ви сніговиків так, як любимо їх ми? Саме він, сніговик, є символом справжньої зими. І згадали ми про сніговичка невипадково. Адже сьгодні світ святкує день Сніговика. Ця чудова ідея прийшла в голову німецькому колекціонеру Корнеліусу Гретцу, який ще будучи юнаком, почав збирати зображення сніговиків. У 2008 році він увійшов зі своєю колекцією в книгу рекордів Гіннеса! У нього більше трьох тисяч експонатів! І все це - Сніговики!

     Християнська легенда розповідає, що сніговики — це янголи. Адже сніг — дар з неба. Ці зимові герої передають Богові прохання людей. Тому зі "свіжого" снігу ліпили маленького сніговичка і шепотіли йому сокровенні бажання. Важалося, як тільки фігурка розтане, бажання буде доставлено на небеса та неодмінно здійсниться.

     В Україні сніговиків ліпили з давніх-давен та поважали, як і володаря зими Мороза та просили про зменшення лютих морозів. Наші предки вірили, що хурделицею, снігопадами керують духи-жінки. Тому і ліпили на своїх подвір’ях снігових баб. Цікаво, що інші європейці завжди вважали снігову бабу чоловіком. Англійською це звучить «snowman». Свій сніговий рекордсмен є також в Україні. Це найбільший сніговик України, зліплений 18 лютого 2012 р. в туристичному комплексі "Буковель". Висота його – 4 м 85 см, довжина найбільшої кулі – 5 м 20 см. Всього в ліпленні взяло участь понад 300 осіб.

      І хоч цьогорічна зима не дуже тішить нас своїм білим сніжком, та варто лише докласти трішки зусиль і ви зможете створити цих водночас кумедних та милих героїв своїми руками.Саме так зробили і ми,завітавши на гостину в дитячий садок з підбіркою цікавих книжок і  влаштувавши святковий майстер-клас "Сніговик,сніговик! Наш зимовий чарівник!"

     До речі, у нашій бібліотеці є чимало книг про пригоди сніговиків. Отож, приходьте та читайте!

Немає коментарів:

Дописати коментар