четвер, 5 січня 2023 р.

"Журавлем небесним в Україну вернусь…"

 6 січня 1938 року, на самий Святвечір, народився Василь Стус — видатний український поет XX століття, перекладач, прозаїк, мислитель, літературознавець, правозахисник, борець за незалежність України у XX столітті. Він — один із найактивніших представників українського дисидентського руху, Лауреат Державної премії ім. Т. Шевченка (1991) та Герой України (2005, посмертно). За власні переконання щодо необхідності збереження й розвитку української культури та рідної мови Василь Стус зазнав репресій з боку радянської влади та був засуджений до тривалого перебування в місцях позбавлення волі, де й загинув 4 вересня 1985 року, Звісно, його творчість також була заборонена.
    Василь Стус жив і загинув, аби український народ мав свободу, незалежність, право на рідну мову, історичну пам’ять та самобутню культуру. Навіть у найважчі хвилини життя поет твердо вірив, що повернеться до народу своїм словом та що край його почує. 

     До дня народження Василя Стуса ми підготували книжкову виставку "Журавлем небесним в Україну вернусь ..." . Література, яка представлена на виставці, познайомить читачів з життєвим шляхом, творчістю та громадською діяльністю поета. Запрошуємо до бібліотеки!

                               Рекомендуємо літературу,яка є у фондах бібліотеки:

  1. Не від любив свою тривогу ранню…Василь Стус – поет і людина:Спогади,статті, листи,поезії. – К.: Укр.письменник,  1993. – 400 с.
  2. Стус В.  Вибрані твори. - Д.: ТОВ ВКФ "БАО",2008.  -352 с.
  3. Стус В. Дорога болю. Поєзії. -К.: Рад.письменник, 1990. - 222 с
  4. Стус В.  Золтокоса красуння.Вірші. - К.: Слово і час,1992.-48 с. 
  5. Стус В. Небо.Кручі. Провалля. Вода. -Л.: Видавництво Старого Лева, 2016.
  6. Справа Василя Стуса. Збірка документів з архіву колишньогоС74 КДБ УРСР. - Х.: Віват . 2020. -688 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар