четвер, 18 травня 2017 р.

Вишивана Україна

 Вишиванки завжди були нашим національним символом, нашою гордістю. Якими різноманітними є  вишиванки: однотонні та різнобарвні, багаті та ніжні, вишиті квітами та геометричним візерунками…Вишивання не було роботою чи наукою, швидше магією, вмінням передати своє світовідчуття, свою внутрішню енергію, закодувавши її на полотні. Дивовижно, що саме слово "вишивка" походить від "вишній", божественний і перекладається на грецьку як "космос".
       За повір'ям, сорочку для немовляти мала вишити мати або бабуся. Під час тонкої роботи майстрині співали пісень і молилися. Вірили, що так сорочка стає оберегом. Сорочки для жінок пряли тільки з конопель або льону. Вважалося, що ці рослини захищають майбутню матір і її ще не народжене дитя. Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі.  Кожен регіон мав свої візерунки.Узори вишивок – це особливі письмена. Не дарма на Гуцульщині серед вишивальниць заведено було говорити: "Я таку сорочку випишу". Тому зображення тварин, людей, зірок, рослин тощо, були "виписані" в орнаментах.
    Мали вишивальниці й своє свято – День Варвари 17 грудня. В цей день не можна було ні  прибирати, ні прати, ні глину місити, а тільки вишивати
    У нашій бібліотеці в народознавчому куточку "Покуття"  представлена  виставка – інсталяція «Вишивана Україна», на якій представлені книжки, альбоми, листівки, ляльки, предмети побуту, вишиті сорочки та рушники. Запрошуємо всіх бажаючих ознайомитись з нашою виставкою-інсталяцією.

Немає коментарів:

Дописати коментар