середу, 3 травня 2017 р.

День сонця

Сонце
 З неба дивиться сонце
Мільйони років.
Ллє на землю сонце
І тепло і світло.
Але посвітить сонце
І йде геть,
А живе серце
Гріє день і ніч.
Значить, серце краще
                                               Сонця самого.
                                                      Ніякі хмари
                                                     Не затьмарять його!
                                                                        Д. Гуліа 
     Свято «День сонця» щорічно відзначається в світі 3 травня. Сонце є найближчою до Землі зіркою, всі решта розташовані на більшій відстані від нашої планети.
    Сонце є для нашої планети найпотужнішим джерелом космічної енергії. Воно дає нам світло і тепло, які необхідні не тільки людям, але також рослинам і тваринам. Потрібно відзначити, що без сонця у нас не було б повітря і води. Адже тоді повітря перетворилося б в рідкий азотний океан, всі води б замерзли, а суша обледеніла. Наша планета виникла близько сонця і життя на ній зародилася теж багато в чому завдяки йому. 
   Європейське відділення Міжнародного товариства сонячної енергії (МОСЕ) в 1994 році вирішило створити це свято. Це було зроблено з метою привернення уваги суспільства до можливостей використання поновлюваних джерел енергії.
             Цікаві факти про Сонце:
  • Температура поверхні Сонця може досягати рівня 6 000° С  (при такій температурі будь-який метал або камінь перетворюється на газ, тому Сонце є газовою кулею).
  •  Вважають, що Сонце жовтого або помаранчевого кольору, але насправді, воно біле. Жовті тони Сонцю дає феномен під назвою «атмосферне розсіювання».
  • Сонце обертається довкола центру нашої галактики, Чумацького Шляху, роблячи повний оберт кожні 225-250 мільйонів років.
  •  Світло проходить середню відстань від Землі до Сонця (150 млн км) за 8 хв. Для порівняння: наступна найближча до нас зірка Проксима  Центавра знаходиться на відстані 4 світлових років.
  • Сонце має діаметр майже 1 392 000 км (приблизно у 109 разів більше діаметру Землі). Маса Сонця складає 98% маси нашої Сонячнoї системи.
  • Якби Сонце було розміром із м'яч для футболу, Юпітер був би розміром як м'яч для гольфу, а Земля була б розміром з горошину.
  •  Між 1640 i 1700 роками на Сонці не було плям. Цей період, який називається мінімумом Маундера, збігся з «малим льодовиковим періодом» - загальним похолоданням на Землі, коли річки, які ніколи не замерзали, покрилися льодом, а сніг лежав цілий рік на всіх широтах. Зараз Сонце знаходиться на піку своєї активності.
  •  Сила тяжіння на поверхні Сонця в 28 разів більше ніж на Землі. Людина з вагою 60 кг на Землі, буде важити 1680 кг на Сонці.
  • Мінімальна кількість затемнень на рік - два. Сонячні затемнення в одній i тій самій місцевості спостерігаються рідко, оскільки їх видно лише у вузькій смузі тіні Місяця. Повне сонячне затемнення спостерігається в середньому 1 раз у 200-300 років. 

Весняна мелодія
Гріє землю сонечко,
Ніжно примовляє:
- Прокидайтесь, квіточки,
День весну стрічає!
Просинайся, річечко,
Посміхнись, струмочку,
  Затанцюй нам гопака
 Дощику – дзвіночку!
 Розливайся радісна  
По землі, проміння!
                                                  Хай же радує людей
                                                  Весняне цвітіння!
                                                             Наталя Гуркіна


Розпустило коси сонце
Розпустило коси сонце,
Загляда до всіх в віконце:
Хто ще щічки не помив?
Хто зарядку не робив?
Хто не слухається маму?
Хто не склав свою піжаму?
Хто в цю пору іще спить?!
Будем сплюшку цю будить!
                                            

Немає коментарів:

Дописати коментар