вівторок, 2 травня 2023 р.

"Весняні квіти"

     Сьогодні з учнями 2-го класу школи № 52  ми здійснили подорож у чарівний світ народного декоративного мистецтва – світ Витинанки.  Бібліотекар розповіла діткам легенду про виникнення витинанки, а також познайомила їх з історією цього виробу, після чого учні власноруч спробували створити власну витинанку.  Працюючи над її створенням діти звернули увагу, що витинанка є безмежним полем для фантазії автора. Тож не дивно, що кожен учасник майстер-класу мав можливість проявити власну креативність. Майстер - клас зарядив дітвору позитивною енергією, подарував гарний настрій та допоміг кожному учаснику задіяти свої творчі здібності і фантазію.

                                   Легенда про появу витинанок в Україні.

      Колись у давнину в одному українському селі ввечері сиділа біля хати дівчина і мріяла про свого нареченого, який давно пішов у далеку країну і не повертався.
     Раптом затріпотів біля неї голуб і сів на коліна. Дівчина не сполохалася, бо то був їхній птах. Він прилетів здалеку. Його брав із собою хлопець – коханий дівчини. Приніс голуб на клаптику паперу звісточку. Вона сповіщала, що хлопець живий-здоровий і незабаром повернеться в село.
      Дівчина довго думала: «Яку б це відповідь дати?». Потім зайшла до хати, взяла ножиці та папір і почала витинати візерунок. І як розгорнула папір, то побачила гарну-прегарну витинанку. Вона і незчулася, як це в неї просто вийшло. Прив’язала витинанку-звісточку до голуба, і він поніс її в далекий край коханому. Коли ж наречений повертався додому, він мав цю витинанку з собою, і як заходив у село, то всім показував її. Люди дивувалися чарівному візерунку. І там, де хлопець проходив, всі почали витинати таку ж красу.
               Так в Україні з’явилися витинанки.

Немає коментарів:

Дописати коментар