середу, 17 травня 2023 р.

"Вишиванко моя!"

     Всесвітній день вишиванки відзначається щороку у третій четвер травня. Тобто в цьому році це свято припадає на 18 травня.
     Українська вишиванка – це те, без чого важко уявити українську культуру, побут, історію... Кольоровими нитками вона вплетена у наші традиції. І найважливіше те, що українська вишиванка, маючи вікову історію, не втратила своєї популярності і в сучасному світі.
Вишиванка вважається оберегом від усього лихого, що може статися в людському житті. Вона є символом краси та міцного здоров’я, а також щасливої долі. В Україні вишиванка також символізує родинну пам’ять, вірність та любов у сім’ї. Експерти вважають, що український народ намагається закодувати щастя, долю, життя та волю в орнаменті вишиванок.
Кожен регіон України має свою техніку вишивання, деталі та тематику орнаменту та традиційні кольори вишиванки. Загалом в Україні є близько сотні різних вишивальних технік. Серед найвідоміших – хрестик, гладь, низь, мереження, бігунець, плетіння. Зараз елементи української вишиванки використовують у своїх колекціях визнані у світі модельєри та модні доми.
     "Бережи українське - носи вишиванку!"- ці слова Ліни Костенко стали своєрідним заповітом. Тож нагадуємо, що в цей день кожен охочий може долучитись до свята, одягнувши вишиванку .
     До Всесвітнього дня вишиванки в бібліотеці оформлено книжкову виставку-інсталяцію "Вишиванко моя!", на якій представлені видання, що знайомлять з історією українського костюму та технікою вишивки сорочок. Цікавим також буде дізнатись про символізм кольорів у вишивці давніх українців, види орнаменту та регіональний вплив на різноманіття візерунків. Тож запрошуємо до бібліотеки!




Немає коментарів:

Дописати коментар