пʼятницю, 12 травня 2023 р.

"Биківня: шлях до правди"

    До Дня пам’яті жертв політичних репресій, що припадає на 20 травня, в бібліотеці відбулася зустріч учнів 9-10 класів школи № 52 з науковим співробітником Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські Могили» Миколою Бривко. 
    Лектор розповів про злочини масових політичних репресій з візуалізацією за допомогою презентації "Биківня. Територія пам'яті". 
    На жаль, кількість жертв політичних репресій в Україні досі неможливо підрахувати. Десятки тисяч людей було розстріляно, сотні тисяч пройшли в’язниці, заслання, табори, примусово проходили психіатричне лікування. Биківнянське поховання жертв сталінських репресій є одним із найбільших на території України. Через терор і репресії пройшли усі верстви українського населення: від наукової та творчої інтелігенції до селян. Радянська влада намагалася приховати сліди своїх злочинів. Місця поховань ставали режимними об’єктами КГБ, місцевість розрівнювали бульдозерами, доступ до відповідних архівів був заборонений.
   Тому наш обов’язок – пам’ятати та передавати нащадкам правду про минуле.
     Більш детально про історію багатотисячного поховання людей на лівому березі Дніпра в лісі коло селища Биківня ви можете прочитати у книжці «Биківня. Від території смерті до місця пам'яті», яка була подарована бібліотеці після зустрічі.

Немає коментарів:

Дописати коментар