понеділок, 9 березня 2020 р.

Кобзар – книга на віки


      «Кобзар» – назва поетичної збірки 
Т.Г.Шевченка,  перше видання якої було здійснене 26 квітня 1840 року за сприянням відомого письменника Євгена Гребінки. «Кобзар» надрукувало приватне видавництво Фішера коштом полтавського землевласника Петра Мартоса. До нього  увійшли 8 поезій: «Перебендя», «Катерина», «Тополя», «Думка» («Нащо мені чорні брови»), «До Основ’яненка», «Іван Підкова», «Тарасова ніч» та «Думи мої, думи, лихо мені з вами». Книга мала зручний формат і була видрукувана на якісному папері тиражем 1000 примірників. Кількість сторінок різнилася від 106-ти до 116-ти. Це пов’язано з тим, що в друкарні в деяких примірниках відновили вилучений цензором текст. На початку книгу прикрашав офорт за малюнком Василя Штернберга «Кобзар із поводирем». Друге видання побачило світ у 1844-му, третє – в 1860-му. Вони доповнювалися новими творами, відтак «Кобзар» став головною книгою Тараса Шевченка.
        Після виходу збірки поета почали називати Кобзарем.
   Сьогодні у світі збереглося лише кілька примірників книги. Слово Тараса Шевченка і сьогодні є актуальним, пророчим, а його «Кобзар» відкриває щоразу щось нове і незвідане кожному з наступних поколінь.
  До 206-ї річниці від дня народження видатного поета Тараса Шевченка, а також до 180-річчя з виходу збірки "Кобзар" в бібліотеці  офрмлено виставку однієї книги "Кобзар - книга на віки". Крім того, всі бажаючі можуть продекламувати улюблену поезію Т.Г.Шевченка.
.                    Рекомендуємо літературу, яка є у фондах нашої бібліотеки:

  1. Кобзарик-школярик. Т .Г. .Шевченко. - Д.: ТОВ ВКФ "БАО", 2007. - 224 с.
  2. Шевченко Т.Г. Дитячий Кобзар. - Л.: Видавництво Старого Лева, 2015.
  3. Шевченко Т. Г. Кобзар. - Д.: "Видавництво Сталкер". 2003. - 368 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар