четвер, 11 листопада 2021 р.

Мистецтво орігамі

     Кожного року 11 листопада відбувається святкування Дня оригамі. Термін “Оригамі” поєднує в собі два японські слова, які перекладаються як "ламання паперу". Оригамі – це різновид декоративно-прикладного мистецтва; японське мистецтво складання фігурок із паперу без допомоги ножиць та клею. Існують такі різновиди та техніки оригамі: просте оригамі, модульне оригамі, складання за паттерном, мокре складання. Техніка оригамі походить зі Стародавнього Китаю, де, власне, й було винайдено папір. Проте, в Японії навчилися робити більш якісний та міцний папір, який витримував декілька тисяч згинів.Всесвітній день оригамі запровадила Японська Асоціація оригамі у 1980 році. Він пов’язаний з важливою історичною датою – днем закінчення Першої Світової війни, яка офіційно закінчилася в 11 годин 11 листопада 1918 року. Це був перший день миру після війни, що тривала 4 роки і 3 місяці. Символом цього дня став японський паперовий журавлик. Весь світ називав фігурки просто «складанням паперу», а оригінальну назву запровадила американка Ліліан Опергеймер. Саме Ліліан поширила цей вид мистецтва на Заході у 60-х роках 20 століття, створивши організацію OrigamiUSA. 

    День оригамі – прекрасний шанс почати виробляти паперові фігурки та подарувати їх рідним та друзям. Або ж провести час разом з близькими людьми, здобувши нове цікаве хобі. Спільне заняття будь-яким різновидом мистецтва зближує людей та дарує теплі спогади.

 ЦІКАВІ ФАКТИ :

  • У стародавні часи фігурки з паперу складали з нагоди урочистих заходів, якими вважалися весілля та релігійні свята. Секрет виготовлення передавався по материнській лінії в усній формі. Перша книга Акісато Ріто «Сембазуку оріката» була опублікована у 1797 році.
  • У «Книзі рекордів Гіннеса» відмітили найбільш великого, малого та складного журавлика. Найменшим паперовим журавликом став птах, складений з аркуша 0.1Х0.1 мм. Його зробив майстер з Японії Акіра Найто, користуючись при цьому мікроскопом. А у 1999 році було складено найбільшого журавлика, вага якого становила 794 кг при висоті у 6,5 м. 
  • Велика колекція паперових фігурок була описана у японській енциклопедії «Кайарагуза», яка побачила світ у 1845 році.
  • У середині 1950-х років маленька дівчинка Садако, яка була невиліковна хвора на променеву хворобу, повірила у легенду про паперових журавликів. Складена з паперу тисяча пташок здатна виконати будь-яке бажання, говорилося у легенді. Дитина сподівалась на одужання, але встигла зробити лише 644 фігурки. Після її смерті друзі закінчили роботу. 
  • Вважається, що папір можна скласти навпіл не більш 8 разів. Але у Японії зафіксовано рекорд – 12 разів.
  • Найвідомішою фігуркою оригамі є Журавель (Цуру). В Японії прийнято вважати, що цей птах приносить щастя. Одним з найцінніших подарунків є Сенбадзуру – тисяча різнокольорових журавликів, нанизані на ниточки. Їх можна подарувати на весіллі молодятам – для щасливого подружнього життя, або товаришу, який захворів з побажанням швидкого одужання.

Немає коментарів:

Дописати коментар