середу, 10 листопада 2021 р.

"Чарівний світ вишивки"

     Вишивання - один з найдавніших видів мистецтва з багатими традиціями, своїми секретами і прикметами.

      А чи знали ви, що 10 листопада в   світі відзначається Міжнародний день вишивальниць. Його започаткували зовсім недавно – в 2013 році. А дата обрана зовсім не випадково. Саме в цей день вшановують пам’ять святої Параскеви Іконійської, яка вважається покровителькою праці вишивальниць. Життя Параскеви Іконійської вкрите таємницями. Існує легенда, що вона народилася в дуже багатій та набожній родині. Її батьки поважали п’ятницю, яка була днем Господніх страждань. Саме тому свою дитину вони назвали Параскева-Пятниця. З ім’ям святої пов’язують чимало традицій і звичаїв. Простий народ дуже любив Параскеву, тому її ікони обов’язково були в кожному домі. У старі часи на Параскеву майстрині хвалилися один перед одним вишитим за рік.   

 Пропонуємо вам декілька цікавих фактів, адже і у вишивальниць є свої прикмети:

  • Кожен стібок додає впевненості, допомагає побачити те, що заважало втіленню мрії, підтримує і дає сили рухатися далі. 
  • Перед початком вишивки можна на канві олівцем написати своє бажання, причому в такій формі, як ніби воно вже виповнилося (не «я хочу», а «у мене є»).
  • Також не варто вишивати у поганому настрої і подразненні (так би мовити, для заспокоєння нервів) - нитка буде плутатися, хрестики відмовляться лягати рівно, а «вшиті» погані емоції не відстануть від Вас, поки Ви не переробите цю ділянку з любов'ю.
  • Не рекомендується класти вишивку на ліжко. Інакше процес затягнеться надовго.
  • Приступати до вишивання бажано в погожий день на зростаючому місяці.
    Бажаємо всім майстриням - вишивальницям великого натхнення, багато вільного часу для вишивки, творчих успіхів, рівних та легких стібків!
             Роботи наших  майстринь-бібліотекарів в різних техніках вишивиння.
       

Немає коментарів:

Дописати коментар