вівторок, 21 квітня 2020 р.

Роздільний збір сміття: навіщо це потрібно

        Третя субота квітня – Всеукраїнський День довкілля. На сьогодні українці продукують щороку близько 12 млн тонн твеердих побутових відходів.Без належної утилізації всі ці відходи, якщо їх скласти в одну велику купу, були б вищими за Еверест (8,84 км). Тому так важливо вчасно утилізувати побутові відходи.
      До одної з основних проблем сучасної екології належить не правильна утилізація відходів. Власне кажучи, однією з головних причин небезпеки є тривалий період розкладання відходів, яке у більшості випадків супроводжується виділенням токсичних речовин. Приміром, звичайні тонкі поліетиленові пакети, в які так люблять все загортати продавці, розкладаються 100-200 років. Компанію їм складають пластикові пляшки і ємності. А ось маленький фільтр недбало викинутого сигаретного недопалка буде повільно здавати свої позиції, розкладаючись більше 3 років. Крім цього, дуже актуальною є проблема забрудненням сміттям великих та малих водоймів. Напевно кожен з нас, гуляючи берегом річки чи моря, зустрічав на своєму шляху багато сміття, такого як пусті пляшки та недопалки. Так, яким би неймовірним це не здавалося, кожної години у моря викидається близько 675 тон сміття, і такі «сміттєві острови» можуть пропливати Світовим океаном тисячі кілометрів. На жаль, серед відходів чи не найбільше пластику, який майже не розкладається. Зараз цю проблему намагаються вирішувати, відправляючи пластикові тари на переробку, проте за кожним «невинним»  викидуванням пляшки у водойму прослідкувати надзвичайно важко, і з  кожним днем, місяцем, роком загальний рівень забруднення води на Землі значно зростає . Та
несподівано для усього світу на допомогу екологам прийшли…мікроби. 
       За рахунок попереднього сортування вторсировини
зменшується локальний негативний вплив на екологію;
знижується навантаження на звалища й полігони для утилізації сміття;
підвищується частка повторно використовуваних матеріалів;
скорочуються витрати на вивіз вторсировини та відходів (більш ніж на 50%).Суть процесу роздільного збору сміття полягає в тому, аби цінні речовини, які можуть бути перероблені, не ставали сміттям і не потрапляли на звалища. Адже в кожному мішку із непотребом, який ми несемо до контейнера, є чимало речей, які б ще могли послугувати людям.
    Так, скляну пляшку можна переплавити, і додати до гарячої маси, з якої роблять інше скло, і вона знов стане пляшкою. Алюмінієва банка легко переплавляється, і може стати такою самою банкою – а може в якості злитку алюмінію потрапити на великий завод, де з нього відливають навіть літаки. Зі старих газет, журналів, зошитів чи книжок, тобто, макулатури, отримують новий картон та папір. Водночас відпадає потреба зайвий раз рубати дерева – бо ж саме з них виготовляється паперова продукція.
                     А ви сортуєте сміття?

      Джерело:інтернет-ресурси                                                             
                                                                 
                                    Фотографії з бібліотечного архіву.
        Рекомендуємо літературу, яка є у                               фондах бібліотеки:
  1. Амінов В. Казка про те,як козаки Київ-град рятували. - М. : ТОВ. "Домінант", 2016.
  2. Ткачук Г. Книжка про сміття. - Л.: Видавництво Старого Лева, 2019, - 132 с. 

Немає коментарів:

Дописати коментар