вівторок, 28 квітня 2020 р.

Вбити пересмішника

  Гарпер Лі (Harper Lee;  Монровіль, Алабама) — американська письменниц, яка народилася 28 квітня 1926 року.
     У 1960 році вона опублікувала роман "Вбити пересмішника", який приніс їй великий успіх і виграв Пуліцерівську літературну премію. Роман розійшовся накладом понад 30 мільйонів примірників.
    Епіграфом до свого роману Лі взяла слова чудового англійського дитячого письменника Ч. Лема: "Юристи, напевне, теж колись були дітьми".
      А ви знаєте,  що…
  • Книга заснована на подіях з  дитинства письменниці, яке та провела в штаті Алабама. "Вбити пересмішника" не автобіографічний роман в повному розумінні цього слова. Його дія відбувається у вигаданому місті Мейкомбе, яке засноване на місті Монровілль, в якому виросла Лі. Як і головний персонаж, Джин Луїза Фінч, Неллі Гарпер Лі була дівчиськом-шибеником за часів, коли від дівчаток очікувалося бути жіночними і слухняними. Брат Джин Луїзи того ж віку, що і брат Неллі, а прізвище у головних героїв теж саме, що і у матері автора. 
  • Персонаж Ділла змальований з друга дитинства Гарпер, письменника Трумена Капоте, який написав "Сніданок у Тіффані". Він жив в сусідньому будинку, вони грали разом і навіть ділили одну друкарську машинку на двох. 
  • Книга, яка прославила автора, стала плодом кропіткої праці. Нелл Гарпер Лі, яка народилася в невеликому провінційному містечку штату Алабама, завжди відчувала в собі талант письменника. Але всерйоз зайнятися літературною діяльністю їй довгий час заважали різні обставини. Вона писала короткі оповідання й есе у вільний від офісної роботи час.
  • Різдвяний подарунок від друзів у вигляді річної відпустки допоміг зосередитися на творчості і створити серію оповідань, в подальшому перероблену в роман.
  • Назва твору символічна, і частково сенс назви розкривається в самій книзі. Аттікус Фінч в розмові з сином називає вбивство маленької пташки пересмішника гріховним вчинком. Птах порівнюється з безневинними людьми, героями твору.
  • Лі думала, що книжка не буде популярною. У 1964 Лі зізналася, що не очікувала успіху книги: "Я не очікувала, що вона взагалі буде продаватися". Але книга мала феноменальний успіх.
  • Ім’я Лі (Nelle) – це ім’я її бабусі написане в зворотньому порядку.
  •  У 2007 році Лі було нагороджено Президентською медаллю Свободи та Національною медаллю мистецтв (2010).

Немає коментарів:

Дописати коментар