середу, 8 квітня 2020 р.

Народжені мандрувати

     А чи знаєте ви, що знаменитий циганський національний костюм було придумано в ХІХ ст.,  і що серед представників цього народу є вчені, композитори, режисери, футболісти, історики, політичні діячі, священики, художники і скульптори? Ні? Тоді ми допоможемо вам -познайомивши з цікавими фактами про життя ромів.


  •   Роми – ромська етнічна меншина, яка проживає на території України. За деякими даними в нашій країні проживає п’ятнадцять етнічних груп ромів
  • Роми (цигани) – любителі кочового життя. Вважається, що народ цей прийшов колись прямо з Індії в Європу і називався по-іншому – дравіди.
  • «Цигани» – збірний термін, такий як «слов’яни», «кавказці», «скандинави» або «латиноамериканці». До циганів відносяться кілька десятків народностей.
  • Циганські мови в переважній більшості є нащадками санскриту. Етнічно, цигани є нащадками аріїв, з дравідійською домішкою (дравіди – корінне населення Індії, завойоване аріями, одна з найдавніших культур, які володіли писемністю, на момент завоювання була більш розвинена, ніж культура кочівників – аріїв).
  •  Традиційними для циган областями діяльності є мистецтва, торгівля, конярство і ремесла (від прозових виготовлення цегли і плетіння кошиків до романтичних ювелірного мистецтва і вишивки).
  • Знаменитий циганський національний костюм був придуманий в 19 столітті. Першими його стали носити келдерари
  • Серед видатних циган є вчені, письменники, поети, композитори, музиканти, співаки, танцюристи, актори, режисери, боксери (в т. ч. чемпіони), футболісти, історики, політики, священики, місіонери, художники і скульптори.Одні відомі більш, наприклад, як Маришка Вереш, Іон Войко, Янош Біхарі, Джем Мейс, Матео Максимов, Юл Бріннер, Тоні Гатліф, Боб Хоскінс, Микола Сличенко, Джанго Рейнхардт, Бірелі Лагре, інші менш, але теж можуть похвалитися значними вкладами в циганську культуру
  • Коротке волосся у циган – це символ безчестя. Волосся остригали вигнаним і ізольованим. Досі цигани уникають зовсім коротких стрижок.
  •  Найстрашнішим покаранням для будь-якого цигана є вигнання з табору. Його застосовують лише за умови найскладніших обставин або після скоєння тяжких злочинів.
  • Всім відомі оборки на пишних циганських спідницях мають просте пояснення – їх бідне життя. Просто коли поділ спідниці остаточно зношувався, жінка його відрізала і пришивала клапті від старих суконь або шматочки дешевої тканини.
  • Кульчик в одному вусі у цигана означає, що він єдиний син в сім’ї.
  • Циганські мотиви мали вплив на музику й літературу, зокрема, в Україні є вони в ряді українських народних пісень,  в творчості Степана Руданського, Михайла Старицького, Івана Франка, Олеся Гончара та ін. Так, в поістях О. Кобилянської «В неділю рано зілля копала…» та «Земля» приділено увагу запальній вдачі та свободолюбивості циган.
  • В світовій літературі є також чимало книг, головними героями яких є люди ромської національності. Наприклад,  в основі новели П. Меріме «Кармен» – історія пристрасного кохання баска Хосе до циганки Кармен. В. Гюго «Собор Паризької Богоматері» – повна глибокими ідеями та образами строка того середньовічного Парижа. 
                                                                Джерело: інтернет-ресурси

Немає коментарів:

Дописати коментар