понеділок, 13 квітня 2020 р.

Серцем написані книги

      Відома українська письменниця, перекладач та педагог Оксана Дмитрівна Іваненко народилася 13 квітня 1906 року в Полтаві у родині журналіста і вчительки.
     Писати і читати Оксана вивчилась в чотири роки. З дитинства дівчинка захоплювалась літературою: « У нас була велика бібліотека. Бібліотека містилася в маленькій літній кімнаті, і щоліта ми з братом починали її впорядковувати, але поринали в читання…, і тому так нам і не вдалося її упорядкувати. Бібліотека – це було наше володіння.». А ще  вона тоді дуже полюбила казку і сама почала вигадувати й фантазувати. Мрія, що зародилася змалку, все життя надихала Оксану Іваненко: писати для дітей, вести їх за допомогою слова дорогою добра. 
 Вона любила дітей, у шістнадцять років влаштувалася на роботу до дитячого будинку. Тоді й казки для малечі почала складати. В загальному письменниця написала понад п’ятдесят книжок.
   “Коли я пишу казку, – розповідала письменниця, – я живу мріями моїх героїв: пташок, комах, кисличок, берізки, верби. Я вже не можу думати про щось інше. А ще в цей час завжди для мене лунала музика”.
         Своєю творчістю Оксана Дмитрівна Іваненко внесла значний вклад не тільки в дитячу літературу, але і в жанр історичної літератури для дітей і підлітків. Прикладом є «Друкар книжок небачених» – цікава науково-художня повість про першодрукаря Івана Федорова
           Книга «Маленьким про великого Тараса» (1963) доступно розповідає дітям про Кобзаря, а також популяризує його поезію.
          Важливе місце у творчості письменниці займають природничі казки, наприклад, «Лісові казки», написані на науковій основі. Збірка Оксани Іваненко “Лісові казки” стала однією з найулюбленіших серед читачів. Герої її творів живуть у власному світі, де фантазія схожа на реальність, де відбуваються різноманітні пригоди й вирують почуття. А тому з ними завжди цікаво… 
         Після карантину чекаємо вас  в бібліотеці, щоб ще детальніше познайомити вас з творчістю письменниці.                                                                                    

Джерело: інтернет-ресурси
                        Рекомендуємо літературу, яка є у фондах бібліотеки:
  • Іваненко, О. Казки / О. Іваненко; худож. О. Міщенко; передм. В. Костюченка. – К.: Веселка, 1999. – 88 с.
  • Іваненко О. Лісові казки. - К.: Веселка,2006. – 64 с.

Немає коментарів:

Дописати коментар